Υποδεχόμενος την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αλεξάντρ Ραντκόφ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τον Τουρισμό, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας και παρατηρείται δυναμική ανάπτυξη των σχέσεών μας στον τομέα του τουρισμού.

Όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, η αύξηση των Ρώσων τουριστών με προορισμό την Ελλάδα αγγίζει το 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εντυπωσιακή αύξηση 30% παρατηρείται και ως προς τους Έλληνες τουρίστες, που επισκέπτονται τη Ρωσία.

«Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ένας από αυτούς είναι ο τουρισμός», σημείωσε στην αντιφώνησή της η κ. Κεφαλογιάννη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι είναι αμοιβαία ανοδικές οι τάσεις και από τις δύο χώρες, αλλά και τις ευχαριστίες της προς τη ρωσική ηγεσία «για την έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», εξηγώντας ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που ξεπέρασαν φέτος το ένα εκατομμύριο, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών της χώρας.

Οι αρμόδιοι για τον τουρισμό των δύο χωρών αξιωματούχοι συζήτησαν αναλυτικά πώς θα αναπτύξουν περαιτέρω τις θετικές αυτές τάσεις και θα συσφίξουν περισσότερο τους παραδοσιακούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, αναφέρθηκαν μάλιστα αναλυτικά στο θέμα της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα, με τον κ. Ραντκόφ να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, γιατί «η σεζόν ήταν επιτυχής, δεν είχαμε παράπονα από τους τουριστικούς πράκτορες».

Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους τουρίστες, οι Ρώσοι πολίτες αποφασίζουν πού θα ταξιδέψουν σε μικρό χρονικό διάστημα πριν το ταξίδι τους, γι’ αυτό και η επιλογή γίνεται κυρίως μεταξύ των χωρών, που δεν έχουν θεώρηση ή εκείνων των χωρών, όπου η θεώρηση εκδίδεται σχετικά εύκολα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αμέσως μετά τη συνάντησή της, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2013 οι θεωρήσεις, που εκδόθηκαν από τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία ήταν γύρω στις 900.000, ενώ διπλάσιες είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι οι πολλαπλές θεωρήσεις, που εκδίδονται.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ, που εκδίδει θεωρήσεις σε 48 ώρες και έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας εντός του πλαισίου του Σένγκεν, για να διευκολύνουμε τους Ρώσους τουρίστες», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί πως όταν ασκούμε την Προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα θέσουμε το ζήτημα αυτό στους Ευρωπαίους εταίρους μας για την περαιτέρω απλοποίηση των υπαρχουσών διαδικασιών».

«Οι Ρώσοι τουρίστες ξεπέρασαν εφέτος το ένα εκατομμύριο, γεγονός, που πριν από μερικά χρόνια ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος», συμπλήρωσε η υπουργός Τουρισμού, όμως «είναι εξίσου ενδεικτικό το γεγονός ότι οι Έλληνες τουρίστες, που τα τελευταία χρόνια δεν ταξιδεύουν πάρα πολύ στο εξωτερικό, φέτος έχουν αυξηθεί κατά 30% στη Ρωσία, που είναι η μοναδική χώρα, προς την οποία παρατηρείται αύξηση από πλευράς Ελλάδας».

Ειδική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε για την ανάπτυξη του εξειδικευμένου τουρισμού, όπως ο χειμερινός, ο υγιεινομικός και γαστρονομικός, ο τουρισμός σκαφών, ο προσκυνηματικός κλπ, στον οποίο έδωσαν έμφαση τόσο η ρωσική, όσο και η ελληνική πλευρά.

«Θέλουμε να δείξουμε πόσες πολλές εμπειρίες και ευκαιρίες μπορεί να έχει κανείς στην Ελλάδα, που είναι ένας προορισμός όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα, χάρη στο ήπιο κλίμα της», είπε στους Ρώσους δημοσιογράφους η κ. Κεφαλογιάννη, συμπληρώνοντας ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά, είναι επίσης η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η ηπειρωτική χώρα, οι ορεινές περιοχές», καθώς και οι πολυάριθμες δυνατότητες για υγιεινομικό και ιαματικό τουρισμό και Spa για πολιτιστικό και προσκυνηματικό τουρισμό, βασικό πυλώνας της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία.