Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο χρονικό διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την κεντρική κυβέρνηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Επικρατείας και Μετανάστευσης με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών,

Στη συνέχεια ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ«έχουμε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα 9.000 ανθρώπων. Θα προχωρήσουν και οι άλλες 11.000, όπως έχουμε δεσμευθεί, μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020. Επομένως, συμφωνούμε σε αυτή τη διαδικασία της αποσυμφόρησης και ξεδιπλώνεται το σχέδιό μας».

Σε ό,τι αφορά στις δομές στα νησιά υπογράμμισε ότι υπάρχει μερική συμφωνία και μερική διαφωνία.

«Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές. Αλλά, όμως, πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές. Σε αυτές τις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα υπάρχει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων, οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών στα νησιά μας, π.χ. ιατρικές υπηρεσίες» είπε και υπογράμμισε ότι βουλιάζουν τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγείας στα νησιά από τον πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι κάτοικοι ούτε τελικά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναφερόμενος στον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., ο κ. Πέτσας είπε ότι ο κ. Μηταράκης, θα καταθέσει αύριο τροπολογία, η οποία συμφωνήθηκε να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν, ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά, κυρίως, να μην γίνεται χρήση από κάποιες Μ.Κ.Ο. της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά.

«Υπάρχουν πάρα πολλές Μ.Κ.Ο. που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, αλλά υπάρχουν κι άλλες οι οποίες καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά την φύλαξη των συνόρων ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα είναι να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από το σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας και με την προμήθεια των δέκα σκαφών, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Λιμενικού.

Μιλώντας για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δεσμεύτηκε ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι κανονική αναφορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου οι οποίες εξετάστηκαν, δηλαδή πόσες απορρίφθηκαν από αυτές και πόσες από αυτές που απορρίφθηκαν μπαίνουν στη διαδικασία των επιστροφών που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι στο σημείο αυτό υπήρξε μικρή διαφωνία με την τοπική κοινωνία, καθώς επιθυμούσαν αμέσως μετά την ταυτοποίηση να υπάρχουν άμεσες επιστροφές. «Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γύρω στον μήνα, προκειμένου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να λέει ότι κάποιος δεν δικαιούται της διεθνούς προστασίας, μετά η ΕΛ.ΑΣ. να συνεννοείται με τον σύνδεσμο της Τουρκίας και μέσω της Frontex να ανοίγει το κανάλι επιστροφής στην Τουρκία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών είπε ότι θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση για τη στήριξη άμεσων αναγκών και θα δρομολογηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι από τη στήριξη των δομών, είτε είναι κοινωνικής πρόνοιας, είτε ιατρικές, είτε σχολικές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες θέλουν επιτάχυνση των επιστροφών. «Εμείς κάθε εβδομάδα θα έχουμε αναφορά πόσοι επέστρεψαν. Τα 4,5 προηγούμενα χρόνια είχαμε μόνο 1.806 επιστροφές, εμείς έχουμε δεσμευτεί για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Κάθε εβδομάδα, όμως, θα λέμε πόσοι επέστρεψαν, σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, όταν λέμε ότι στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, θα δουν εκταμίευση χρημάτων άμεσα και το σχέδιο με το υπουργείο Τουρισμού, επίσης άμεσα» είπε.

Για την επιστολή Πομπέο είπε ότι δείχνει πόσο στενή είναι η συνεργασία και η σχέση, μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας, τη χαρακτήρισε ιστορική και υπογράμμισε ότι δημιουργεί το υπόβαθρο για την αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. «Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό έχει γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις» είπε.

Τέλος σε ερώτηση για τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει οριστικοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης και θα τεθεί ξανά στις Ενώσεις, αλλά και στα πολιτικά κόμματα, για να υπάρξει μέσα στον Φεβρουάριο το καινούργιο πλαίσιο. «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε κάτι το οποίο είναι δίκαιο, ενισχύει τον Τύπο -που πραγματικά έχει υποστεί μια οικονομική καταστροφή σε όρους τζίρου, απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας στην οικονομία- και ταυτόχρονα θα βοηθά την φιλαναγνωσία, αλλά επίσης θα βοηθά να σταθεί στα πόδια του ένας κλάδος που έχει πολλά να προσφέρει για την ίδια τη Δημοκρατία» κατέληξε.