Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωσή του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών ο Σούκρι επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αιγυπτιακό ΥΠΕΞ οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη.

Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.

Τέλος συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής.

Η επικοινωνία έγινε λίγες ώρες πριν την επίσημη συνάντηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με τον Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Θα ασκήσουμε βέτο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον Αντώνη Σρόιτερ, αναφέρθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο για την Λιβύη, στην οποία δεν είναι καλεσμένη η Ελλάδα.

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στο Βερολίνο. Βεβαίως η Ελλάδα ποτέ δεν συμμετείχε στη διαδικασία του Βερολίνου. Από το 2015 δεν μας προσκαλούν στη διάσκεψη στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση τότε είχε αδιαφορήσει και αυτή την κατάσταση κληρονομήσαμε εμείς» είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η Ελλάδα να αποδεχτεί λύση με μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας. «Θα ασκήσουμε βέτο πριν καν φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής η συμφωνία για τη Λιβύη» τόνισε.