Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης η επεξεργασία και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό δίκαιο, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για έρευνα, σπουδές, πρακτική άσκηση, εθελοντική υπηρεσία, ανταλλαγές μαθητών ή εκπαιδευτικά προγράμματα και απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την κύρωση των ευρωπαϊκών τροποποιήσεων, για να αποφευχθεί όπως είπε, η επιβολή κυρώσεων προς την Ελλάδα που καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια να τις ενσωματώσει.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί με απόλυτη σαφήνεια, ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την παράνομη μετανάστευση και την παράτυπη είσοδο στη χώρα. Αφορά μόνο τη νόμιμη είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια με σκοπό μόνο τις σπουδές, την έρευνα και την πρακτική εξάσκηση τους και εφόσον έχουν πλήρως ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, και έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και επαρκείς οικονομικούς πόρους», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, απαντώντας σε επιφυλάξεις και προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις και στρεβλώσεις. Καθησυχαστικός ήταν ακόμα και σε ό,τι αφορά τις οικιακές βοηθούς, αλλά και το θέμα της πρακτικής άσκησης σε ξενοδοχειακές μονάδες, τονίζοντας ότι είναι απολύτως σαφές το νομοθετικό πλαίσιο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρανομίες.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων, σημείωσε ότι ουδεμία μελέτη συνοδεύει τις νέες ρυθμίσεις, και διευκρίνισε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου και επιφυλάσσεται για τα άρθρα.

Παράλληλα, εμφανίστηκε επικριτική στο ότι ένα θέμα που αφορά την είσοδο και διαμονή σπουδαστών, υπηκόων τρίτων χωρών, είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι «αποδεικνύει ότι εξαρχής τους αντιμετωπίζει ως δυνητικούς μετανάστες».

«Με αυτό το μονοδιάστατο ιδεοληπτικό πρίσμα βλέπει η κυβέρνηση τη προσέλκυση σπουδαστών υψηλού επιπέδου, οι οποίοι θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι ένα νομοσχέδιο θετικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό, που εισάγεται όμως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν διαθέτει τη σχετική κουλτούρα και περιορίζεται να το αντιμετωπίζει υπό το πρίσμα της παράνομης μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε ακόμα για προσπάθεια διασύνδεσης των ερευνητικών σπουδών με ευέλικτες διαδικασίες, που όμως, όπως είπε, δεν συνδέονται με νευραλγικούς τομείς όπως είναι η εκπαίδευση στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε να καταστούν πόλος έλξης των ξένων φοιτητών.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε η κα Αυγέρη σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι οι διατάξεις παραλείπουν να ρυθμίσουν τα θέματα της οικιακής απασχόλησης.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη καθυστερημένη ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας, που ξεκάθαρα αφορά περιπτώσεις νομίμων μεταναστών οι οποίοι έρχονται νόμιμα στην Ελλάδα να σπουδάσουν ως ερευνητές ή ως ασκούμενοι και είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι».

«Το νομοσχέδιο υπακούει στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, φεύγουμε από το χαμηλό επίπεδο και πάμε σε υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα λύνει το πρόβλημα με τη μετατροπή της άδειας διαμονής σε άδεια σπουδών, που πολλές φορές η διοίκηση αναγκαζόταν να προβεί σε θεσμικές ακροβασίες για να μπορεί να δώσει άδεια διαμονής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Καμίνης πάντως, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το νομοθέτημα για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των οικιακών βοηθών και τους ασκούμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τάχθηκε κατά της κύρωσης, «η οποία είναι στο πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, που δήθεν στοχεύει στη βελτίωση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά στην ουσία θέλει καλύτερους όρους και ευέλικτο εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, που θα είναι δέσμιο στο κεφάλαιο ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για «καθυστερημένη ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία ισχύει μόνο για νόμιμους μετανάστες που θέλουν να κάνουν σπουδές, ή πρακτική άσκηση και έρευνα».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου χρίζουν αποσαφηνίσεων, ώστε να μην ενισχυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Είναι απαραίτητος ο προκαθορισμένος αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους οποίους θα δίνεται άδεια εισόδου και διαμονής, όπως και να μην επιτρέπεται η αδικαιολόγητη μετακίνηση για έρευνα από ίδρυμα σε ίδρυμα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται επί της αρχής και επί των άρθρων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Παπαδήμα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να αποκλειστούν στρεβλώσεις στην αγορά, με καταχρήσεις και εκμεταλλεύσεις από τους εργοδότες.

Ακόμα, επέκρινε τη κυβέρνηση γιατί σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο αρμόδιο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και πρόσθεσε ότι αυτό και μόνο υποδεικνύει τη λογική της κυβέρνησης, ότι οι σπουδαστές και ερευνητές θεωρούνται μετανάστες.

«Είναι απαράδεκτη αυτή η λογική για αυτό και καταψηφίζουμε», ανέφερε η κ. Παπαδήμα.

Η αγορήτρια του ΜεΡΑ25, υποστήριξε επίσης ότι είναι αδιευκρίνιστο το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση για να καταφέρει να διατηρήσει ένας φοιτητής, υπήκοος τρίτης χώρας, την άδεια να παραμείνει στη χώρα.

«Καμία αναφορά στο τι συνιστά την αξιολόγηση προόδου για να του δοθεί η δυνατότητα παραμονής του στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης, τόνισε ότι με την εναρμόνιση της ελληνικής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, με στόχο να αρθούν οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί.

«Η ΕΕ θέτει την εκπαίδευση και την έρευνα στο πυρήνα της στρατηγικής της, δημιουργώντας έναν αεροδιάδρομο και έχοντας στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αγοράς με την προσέλκυση υψηλού επιπέδου δυναμικό», είπε.

«Το νομοσχέδιο είναι ισορροπημένο και λελογισμένο. Η χώρα ανοίγει ένα παράθυρο στο κόσμο της νέας εποχής, που προάγει την έρευνα και τη καινοτομία», κατέληξε.