Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Τη σύγκρουση πυροδότησαν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:40
01/09/2019
Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
37
loading

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο.

«Η προσγείωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ανέφεραν «χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του "η θάλασσα δεν έχει σύνορα" και του καταυλισμού - ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Καλύτερα να σιωπά».

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι:

1.'Αργησε πάρα πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα. Έδειξε απεναντίας ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του, αλλά καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους "γεωπολιτικούς λόγους" που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και την στέγασή τους στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2018 και 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους μεριμνώντας παράλληλα για την διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα βρίσκοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ.

Δεν προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα αλλά και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για την στέγαση και κατάρτιση 5.000 προσφύγων.

Όταν κάνει λόγο για μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε ήδη υφιστάμενες δομές στην ενδοχώρα, εννοεί τα Κέντρα Κράτησης ή και άτυπους καταυλισμούς μέσα σε αυτά, χώρους, δηλαδή, που δεν προορίζονται για διαμονή προσφύγων και στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών;

2. Η κατάργησή της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την πρακτική προηγμένων χωρών στις διαδικασίες ασύλου, όπως η Αγγλία, που εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργησή του θα οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα Δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη έκδοση αποφάσεων δημιουργώντας, εξάλλου, προβλήματα συμφόρησης στα Δικαστήρια αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλευση των αιτούντων.

3. Οι δε επιστροφές που η ΝΔ με την ιδεοληπτική αντίληψη που έχει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει αναγάγει σε εύκολη λύση για το ζήτημα, έχουν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και σε χώρες όπως η Ιταλία του Σαλβίνι που επίσης επενδύει επικοινωνιακά σε αυτό, λόγω της άρνησης και της κωλυσιεργίας των χωρών καταγωγής να δεχτούν τους υπηκόους τους.

4. Το Λιμενικό και τα στελέχη του εργάστηκαν από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για τη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οποιαδήποτε αναφορά για ανεπάρκεια στην υπηρεσία τους ή για εφαρμογή πολιτικών αποτροπής προσβάλλει πρωτίστως τους ίδιους, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

5. Το ΚΥΣΕΑ μιλά για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια. Ρωτάμε: Ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ την πρακτική της συνεννόησης με την Τουρκία για την καταπολέμηση και τις συλλήψεις διακινητών που υπήρχε μέχρι τώρα, τακτική που είχε αποδώσει και αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

6. Η ΝΔ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, η πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η πίεση στην Ευρώπη με κάθε τρόπο - και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις - για δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Πρέπει να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου των προσφύγων στη Μεσόγειο, Επίσης είναι αναγκαία η έμφαση στις πολιτικές ένταξης, όπως αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Te

  Η αλήθεια είναι ότι ο τσιριζα και ο τσιπροκιο τους κουβαλησε εδώ αλλά ο Μητσοτάκης δεν το σταμάτησε και το συνεχίζει.

 2. avatar kek

  τα γραφεια του ΣΥΡΙΖΑ εχουν πολλους χωρους ! ας δειξουν ανθρωπια οι συντροφοι κι ας τους δεχτουν εκει ....και να τους θρεφουν απο τις βουλευτικες αποζημιωσεις τους !! ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ !!!

 3. avatar kyrik.

  Σπέκουλα, γκάφες και... πραγματικότητα.
  Η προσγείωση της ΝΔ στην πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος θα είναι ίσως η πιο ανώμαλη από τα θέματα στα οποία δημαγωγούσε ανέξοδα ως αντιπολίτευση.

  Βασισμένη στο ακροδεξιό αφήγημα που καλλιεργούσε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, φρόντισε να καταργήσει το αρμόδιο Υπουργείο με το \"καλημέρα\", ενώ τώρα διαπιστώνει ότι \"γεωπολιτικοί λόγοι\" καθορίζουν τις εξελίξεις στην κρίση.

  Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών ήταν από αφελής ως καταστροφική. με αποκορύφωμα την κλήση του Τούρκου Πρέσβη από τον Δένδια,αλλά η αμηχανία της κυβέρνησης προκειμένου να καλύψει το Θέμα ήταν μεγάλη.

  Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο, έδειξαν ότι η έλλειψη στρατηγικής και το κυνήγι των εξελίξεων, επιχειρείται να συγκαλυφθούν κάτω από γενικόλογες διακηρύξεις και καταστολή, που πολύ γρήγορα θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της πραγματικότητας.

  Το κόμμα που έφτασε στην εξουσία, ανεβαίνοντας στο κύμα του εθνικισμού και της ξενοφοβικής δημαγωγίας, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα και τις προσδοκίες που δημιούργησε στο υπεσυντηρητικό κοινό. Μπορεί στο εσωτερικό της ΝΔ να υπάρχουν αρκετοί θαυμαστές του Όρμπαν και του Σαλβίνι, όμως οι ακροδεξιές εξυπνάδες τους είναι εντελώς άχρηστες στη διαχείριση του προβλήματος.

  1. avatar Te

   Πάρε τους στο σπίτι σου.

 4. avatar γιατι ρε παιδια ολα αυτα?

  το αεροστατο που σηκωσατε δεν κανει τιποτα?μονο λογια εξαγγελιες φανφαρες και απο εργα τιποτα

 5. avatar tboni2

  Δύο γαϊδούρια μάλωναν σε ξένο αχυρωνα. Ο αχυρωνα ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στα γαιδοροκομματα. Τον λαό τον ρωτήσατε αν θέλει και αν μπορεί να υποδέχεται χιλιάδες λαθροεισβολεις κάθε μέρα; στα τσακιδια να πάτε σταλινιστες και μητσοτακηδες. Απατεώνες, πουλημένοι, ανθέλληνες. Ουστ ρε.

 6. avatar George 7015

  Ελα δεν το πιστευω!! Υπαρχουν μεταναστες και με τον Μητσοτακη την Ελλαδα? Τρομερο?
  Χρυση Σφαιρα στον Μητσοτακη για την ερμηνεια του στην ταινια \'\'Φατε το ψεμα μας μπολικο\'\'.

 7. avatar Όπως έλεγαν στη ΝΔ…

  Όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε ο Τσίπρας που έρχονταν λάθρο. Τώρα που είναι η ΝΔ φταίνε οι... συνθήκες που έρχονται καραβιές λάθρο!

 8. avatar moot

  1. Το μόνο που κάνατε είναι να φορτώσετε τα προβλήματα των νησιωτών(που σας ψήφισαν πλειοψηφικά) στην επαρχία. Χορτάσαμε να βλέπουμε γυναίκες-νίντζα και επενδυτές.

  2. Το κράτος δεν μπορεί να σπαταλάει πόρους επειδή οι λαθρομετανάστες θέλουν ντε και καλά να βγουν πρόσφυγες, ασχέτως από ποια χώρα έρχονται.

  3. Δηλαδή να μην απελαύνουμε κανέναν, κι ας είναι και μέλη του ISIS; Ή ανθρωποφάγοι φύλαρχοι; Όσο για τον Σαλβίνι, μια χαρά πάει, να τρέμετε όταν βρεθεί κι αντίστοιχος Σαλβίνι στην Ελλάδα.

  4. Καταντήσατε το λιμενικό φέρυ-μπόουτ για τους λάθρο.

  5. Ποια συνεννόηση με την Τουρκία ρε καραγκιόζηδες; Η Τουρκία στρατηγικά στέλνει μουσουλμάνους λαθρομετανάστες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η μόνη \"συνεννόηση\" είναι να γίνει η Τουρκία γυαλί.

  6. Μπλα, μπλα, μπλα, εσείς θα σταματήσετε τους πολέμους; Ξεκαβαλήστε το καλάμι, το Γούντστοκ ήταν πριν 50 χρόνια.

 9. avatar Κούλη προσέλαβε την κυρά Τασία…

  Να προσλάβεις την κυρά Τασία να τους βάζει λάδι να τους μαζεύει στην Κουμουνδουρου βράδυ να τα συνδιαζει όλα τα συριζονια εινσι μανούλες σε αυτές τις business πρέπει να ζήσουν με αυτούς τους επενδυτές στη λιακάδα

  1. avatar #$#Κούλη προσέλαβε την κυρά Τασία…

   εμ πρεσπες ψεμα
   εμ μεταναστες ψεμα με τον Κουλη......
   κουραγιο χα χα χα

  2. avatar Κούλη προσέλαβε την κυρά Τασία…

   γαργαρα καντε τωρα τα σαλια σας και αλλα λογια......[...]!!!

 10. avatar Καλοψυχοι

  Οι καλοψυχοι = ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ=ΔΕΞΙΟΙ = της Μερκελ να τους παρουν ολους
  στα σπιτια τους φιλοξενομενοι. αρσλεχε=
  Που εισαι Σαλβινι ?????

  1. avatar Καλοψυχοι

   Οι καλοψυχοι εσεις παιρνετε τους Ελληνες οικ.μεταναστες στα σπιτια σας ναζιστακι;;;; φαγατε πικρα και φτυσιμο απο τον Μιχαλολιακο γινατε 2.9 ποντους και μιλατε ακομα μιασματα....

 11. avatar δεν υπαρχει “προσφυγικο”

  Υπαρχει \"λαθρομεταναστευση\".
  Επισης, καθε φορα που αναφερεστε σε αυτους που μαζευουν στην θαλασσα ή που διαμενουν στους \"καταυλισμους\" καλο ειναι να μην λετε \"ανθρωποι\" διοτι προφανως δεν μιλαμε για γατες ή για σκυλους!
  Αυτοι ολοι είναι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

 12. avatar spyrospeiratis

  ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ 70.000 ΑΡΧΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΜΑΛΙΑ-ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ -ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ - ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ Ο ΠΑΜΦΤΩΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΥΡΦΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ -ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ-ΜΑΣ ΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΣΑΣ ΟΙ Μ.Κ.Ο. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ Μ.Κ.Ο. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ . ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΧΩΣΟΥΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.

 13. avatar Sotiris

  Το 5 και το 6 είναι το απαύγασμα του μεγαλείου της ηλιθιότητας της συμμορίας αλ666 !!!!!!!!!!
  Επιεικώς φωνάζει ξανά μκάκες αυτούς που τους έστειλαν να τους εκπροσωπούν στην Ελληνική Βουλή ! ! !
  Από αουγκαγκαϊστάν και κάτω !

  Άλλωστε ας μην ξεχνάμε το μουζάλας της συμμορίας αλ666, που μας έλεγε και επανελάμβανε για να το εμπεδώσουμε, ότι η προσπάθεια τους ήταν όλοι οι λάθρο-έτσι να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα των Ελλήνων ! ! ! ! ! ! !
  κι αυτούς ρε Ελληνάρες στείλατε στη Βουλή σας να σας εκπροσωπούν !
  Αλήθεια, έχετε μυαλό ; !

  1. avatar : Sotiris

   γαργαρα καντε τωρα τα σαλια σας και αλλα λογια......[...]!!!
   καθε μερα ξεφτιλιζεστε χα χα χα

 14. avatar Πως το έλεγε ο (…)

  \" έχει σύνορα η θάλασσα\";;;

 15. avatar Εσύ με ποιους είσαι;

  Ο τσιπρας θέλει λαθροεπικισμο και εξισλαμισμο της Ελλάδας για αυτό θέλει να φέρει όσους περισσότερους λαθρο μπορεί και για αυτό αντιδρά.

  1. avatar @Εσύ με ποιους είσαι;

   ο τσιπρας σας φταιει τωρα που σας κοροιδεψε ο Κουλης και με τους μεταναστες.....χα χα χα

 16. avatar Πίνω μόνο στην παγκόσμια ειρήνη

  Θέλω 100.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ σε κάθε νησι

 17. avatar αθλιότατη λογοκρισία

  ρωτήστε την κυρά τασία που τους κουβάλησε στην νομική και τους μετέφερε στην βίλα Υπατία για να λιάζονται στην Ομόνοια.

 18. avatar τπ1947

  κύριοι Συριζαίοι εξακολούθησε την πολιτικής ας που μουσουλμάνο ποιήματα την χώρα δεν θελουμε άλλους γιαυτο μούγκα αναφέρεστε στο διεθνές δίκαιο και όλες τις μπούρδες κατηγόρησε τον Σαλβινι τον ουρμπαν την Λεπέν τους πολονους εσείς που θέλετε ανοιχτά σύνορα δεν έχετε ζήσει αυτά που ζει ο Έλληνας να το γνωρίζετε ποτέ πάλι δεν θα σας δώσουμε την ευκαιρία να υπάρχει αυτή η αλαζωνια αυτό το κακό που ζήσαμε με τον κάθε λογής κακοποιούς που βρίσκουν καταφύγιο στην πατρίδα μας είμαι από Καναδά ο οποίος πέρασε νόμο όχι τώρα το 1985 οποίος διαπράττει αδίκημα και δεν είναι γεννημένος εκεί απελαυνετε είσαστε ουμανιστές μας λέγατε θέλετε ανοιχτά σύνορα ε ακούσατε την φωνή του λαού δεν σας θέλει άλλο αρκετό κακό μας κάνατε γιατί δεν τους στέλνατε στην σαουδικη αραβια που τους δίνει σπίτι με κλιματιστικό και1000 δολάρια το μήνα και έχουν την ίδια θρησκεία είστε υπέρ της παγκοσμηοποιησης την οποία ο τραμπ και ο Πούτιν την τελείωσαν είστε ένα με τον Σόρρος είστε με τις ΜΚΟ που τα περνούν χοντρά και εσείς τους υποστηρηζατε θα ήταν καλητερα να ζητήσετε ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό και όχι να κάνετε κριτική για τις αποφάσεις του κισεα και εύγε και μπράβο τους που δεν χρειάζεται δεύτερη αίτηση ασύλου συνγχαρητηρια τους

 19. avatar Social Distortion.

  Διαβάζεις το νο6 και καταλαβαίνεις οτι αυτοί οι άχρηστοι δεν θα ελυναν ποτέ κάποιο πρόβλημα...

  1. avatar @ Social Distortion.

   τι παθατε και εσεις οι χαζοι ακροδεξιοι.....υπαρχουν μεταναστες και με τον Κουλη χα χα χα τι πικρα φαγατε απο τον Κουλη τωρα.....

  2. avatar Γελασαμε

   Αν νομιζεις οτι υπαρχει καποιος που θα \"λυσει\" το \"μεταναστευτικο\", θα σου ελεγα να γραψεις και κανα βιβλιο επιστημονικης φαντασιας. Μην γραφεις αν εισαι ασχετος με το θεμα φιλαρακι.

   1. avatar Social Distortion.

    Ο τίτλος θα είναι : Το μεγάλο φαγοπότι με τις ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ.

 20. avatar Νικος χασαπης

  Ο κουλης είναι τσιπρας με γραβάτα τσάμπα ο ψήφος μου. Για το λιμενικό τι να πάσι είναι πολλά τα λεφτά ξευτιλισμενοι προδότες.

  1. Αγαπητο μου στρουμφακι, οταν σου ελεγα οτι κακως τους υποστηριζεις, σφυριζες αμεριμνα. Το θεμα δεν ειναι η ψηφος που εριξες, αλλα τον χρονο που εδωσες για να υποστηριζεις τον σημερινο εθνοσωτηρα της Ελλαδος. Αυτο, δεν μπορεις να το παρεις πισω, ουτε να το αλλαξεις. Τωρα, βρισκεσαι εκει που ημουν, οπως ημουν εγω καποτε στρουμφακι σαν εσενα. Η λυση στο προσφυγικο ειναι μια και σκληρη και ολοι ξερουμε τι εννοουμε. Τουλαχιστον με τον Μητσοτακη, φετος θα πληρωσω τον λιγοτερο ΕΝΦΙΑ που πληρωσα ποτε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει