Διάλογο ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό το λούφα και παραλλαγή έχει όρια, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα κρυπτόμενος και αποφεύγοντας τον διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αλέξη Τσίπρα». Προτείνει «έναν διάλογο ανάμεσα σε όλους τους αρχηγούς και έναν ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς, όπως έγινε το 2009 ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου και όπως έγινε το 2015 ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη».

«Η ερώτησή μου είναι πάρα πολύ απλή: Γιατί φοβάται και αρνείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που δέχθηκαν οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Τόσο πολύ έλλειψη αυτοπεποίθησης έχει;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδημούλης.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος ο ευρωβουλευτής ανέφερε:

«Η πρόκληση, το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και για τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της είναι πολύ συγκεκριμένη: Να αξιοποιήσουμε αυτές τις τέσσερις βδομάδες που έχουμε από σήμερα μέχρι τις 7 Ιουλίου, για να προβάλουμε εύληπτα τα κυβερνητικά πεπραγμένα μας, καθώς αυτά τα 4,5 χρόνια παρά τις δυσκολίες πετύχαμε αρκετά και κυρίως να βγάλουμε τη χώρα από το τούνελ της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονίων, να προβάλουμε το πρόγραμμά μας με συγκεκριμένες αιχμές, για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βήμα-βήμα ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με βιώσιμα δημόσια οικονομικά, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτά θα παρουσιαστούν σήμερα από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο που τα ετοίμασε σε ειδική εκδήλωση. Να αναδείξουμε με τεκμηρίωση και με στοιχεία την κοινωνική, οικονομική και πολιτική οπισθοδρόμηση που θα σημάνει τυχόν επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους για την ανάγκη να στηριχθεί η πολιτική μας πρόταση -πιστεύω ότι σε αυτό έχουμε μεγάλα περιθώρια- και ο στόχος μας τελικά είναι να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη».

Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να ανατραπεί, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε ότι «ο χρόνος είναι πολύς για μια πολιτική αναμέτρηση […] 28 μέρες στην πολιτική είναι αρκετός χρόνος, δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο, δεν είναι αδύνατο».

«Πιστεύω», συνέχισε, «ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα είναι πολύ διαφορετικό από των ευρωεκλογών, το μπορούμε αυτό, γιατί το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι διαφορετικό. Εδώ κρίνεται ποιος θα είναι κυβέρνηση, ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια, ποιος θα είναι πρωθυπουργός και βλέπω ήδη ανθρώπους, που με το δίκιο τους ενδεχομένως ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές και κάθισαν στο σπίτι τους ή ψήφισαν ως ψήφο διαμαρτυρίας και ψήφο μηνύματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, τώρα που εντείνεται η κοινωνική και πολιτική πόλωση και που οι δημοσιευμένες μέχρι και σήμερα δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές δείχνουν μια μεγάλη ενίσχυση του πολιτικού διπολισμού, να ανοίγουν πάλι το αυτί τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Προϋπόθεση, όμως, για να το πετύχουμε είναι εξωστρέφεια, ενότητα, συσπείρωση, προβολή των πεπραγμένων μας και του απολογισμού μας και ανάδειξη χωρίς κραυγές, με συγκεκριμένα επιχειρήματα του τι σημαίνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό Τσίπρα, έναντι της οπισθοδρόμησης που προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», εξήγησε ο κ. Παπαδημούλης και σημείωσε: «Οι πολίτες θέλουν να δουν από εμάς ότι πήραμε το μήνυμα και να το δουν στην πράξη, που σημαίνει πειστικότερος λόγος, όχι φαινόμενα αλαζονείας, αποδοκιμασία οποιονδήποτε φάλτσων και φυσικά αποφυγή οποιουδήποτε αυτογκόλ στις τέσσερις εβδομάδες που μένουν».

Σχετικά με την τακτική της ΝΔ, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει και την ατζέντα του, να κρύψει και τον εαυτό του, προσπαθεί να μαντρώσει του ακραίους του». «Η μη δέσμευση της ΝΔ ότι θα κρατήσει αυτά τα μόνιμα θετικά μέτρα που ψηφίσαμε -πότε με την απουσία της από τη Βουλή, όπως έγινε με τη μη μείωση του αφορολόγητου, πότε με τα μισόλογα με το τι θα κάνει με τη λεγόμενη 13η σύνταξη- έχουν ανοίξει την όρεξη κάποιων υπερσυντηρητικών κύκλων που υπάρχουν στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, να επαναφέρουν την Ελλάδα στο μαγγανοπήγαδο της λιτότητας», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει όσα αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε: «Από τη δική μας πλευρά χρειάζεται ψυχραιμία, αταλάντευτη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ομοψυχία και αποφυγή της ένταξης των ελληνοτουρκικών στην ενδοκομματική αντιπαράθεση. Σοβαρότητα και εθνική στρατηγική χρειάζεται […] Ο κ. Σημίτης οφείλει να κάνει πιο συγκεκριμένα αυτά που λέει για την ανάγκη να δεχθούμε και μη ευχάριστες λύσεις κι αν δεν το κάνει αυτός το κόμμα στο οποίο ανήκει να μας εξηγήσει τι εννοεί. Αυτές οι γενικές αναφορές σε τόσο δύσκολα θέματα δε βοηθούν τον πολιτικό διάλογο».