Αποκαλυπτικός ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σχετικά με την εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου για τις κυρώσεις στους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε «η εγκύκλιος διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως επίορκοι, βάσει του νόμου, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την παραμονή τους στην δημόσια διοίκηση, αλλά και την στέρηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων».

Κατά τον κ. Καμίνη, «το μέτρο είναι πολύ σκληρό διότι περιλαμβάνει ακόμη και αδικήματα, τα οποία τελέστηκαν και εκτός υπηρεσίας». Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων διερωτήθηκε «αν αυτή η επιλογή είναι μια λύση υπό την δαμόκλειο σπάθη του μνημονίου ή των μέτρων περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που θα εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «εάν η κεντρική διοίκηση καταλήξει σε μια τόσο ευρεία ερμηνεία της διάταξης, ώστε να περιλαμβάνει κάθε υπάλληλο που κάποια στιγμή ενεπλάκη με την ποινική δικαιοσύνη, είτε αφορά αδίκημα που τελέστηκε εκτός υπηρεσίας, είτε εξαγορασθείσα ποινή, τότε θα αναγκαστούμε να στερηθούμε τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων και οι εναπομείναντες υπάλληλοι θα τρέμουν να βάλουν την υπογραφή τους σε οτιδήποτε».

Εκτίμησε, επίσης, ότι εάν εφαρμοστούν όλα αυτά, τότε ο δήμος της Αθήνας «θα οδηγηθεί σε παράλυση» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του», ενώ τόνισε πως «η εγκύκλιος που ερμηνεύει υπέρμετρα την έννοια του επίορκου δεν είναι υπεράνω του νόμου, δίνει κατευθύνσεις εφαρμογής του νόμου. Ο δήμος Αθηναίων θα επιμείνει στην εφαρμογή της νομιμότητας».

Για την ιθαγένεια

Ο κ. Καμίνης, για το ζήτημα της παροχής ιθαγένειας, είπε ότι «έχω εγκαίρως πει την άποψή μου, ήδη από τότε που οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων δεν εφήρμοσαν την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ζητούσε το πάγωμα όλων των διαδικασιών, επικαλούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είχε καν εκδοθεί».

Συμπλήρωσε ότι θεωρεί επαρκεί τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, ενώ υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε υποχώρηση από αυτές της προϋποθέσεις θα ήταν απολύτως εσφαλμένη».

Τέλος, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε με έμφαση: «Σε ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο και μιλά ελληνικά, είναι αδιανόητο να του αρνηθείς την Ιθαγένεια. Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να παρέχει την ελληνική ιθαγένεια σε ένα παιδί, στα 20 του χρόνια, με δοκιμασίες φρονήματος, λες και υπάρχει κάποιο “ελληνόμετρο”, που ουδείς γνωρίζει. Το ίδιο πιστεύω και για την επίμαχη τροπολογία για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διακρίνω μια απολύτως μυωπική αντιμετώπιση της σύγχρονης πραγματικότητας».