Οι τίτλοι του κοινοβουλευτικού μας βίου είναι γνωστοί σε όλους, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι λιγότερο προβεβλημένοι από κάποιους άλλους.

Ξέρουμε, για παράδειγμα, τους γραμματείς της Βουλής και όχι τους κοσμήτορες. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος τους κοινοβουλευτικά είναι εξίσου σημαντικός.

Όπως ορίζει λοιπόν ο Κανονισμός της Βουλής, οι κοσμήτορες επικουρούν τον πρόεδρο σε οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα της Βουλής ή σε άλλες αρμοδιότητες που τους αναθέτει με απόφασή του. Ενώ οι γραμματείς επικουρούν τον πρόεδρο κυρίως στις συνεδριάσεις.

Η θητεία κοσμητόρων και γραμματέων διαρκεί μάλιστα όσο και η τακτική Σύνοδος της Βουλής για την οποία εκλέχθηκαν. Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής και οι εννιά αντιπρόεδροί του εκλέγονται στην αρχή κάθε περιόδου και για όλη τη διάρκειά της.

Όσο για το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, αποτελείται από τον πρόεδρο της Βουλής, τους 9 αντιπροέδρους, τους 3 κοσμήτορες και τους 6 γραμματείς.

Οι κοσμήτορες εμπίπτουν μάλιστα στη διακομματική σύνθεση του προεδρείου και κατανέμονται ως εξής: ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική ομάδα, ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας από την τρίτη ομάδα.

Τέλος, τα μέλη του προεδρείου είναι υποχρεωτικά βουλευτές, την ίδια ώρα που η ιδιότητα του μέλους του προεδρείου είναι ασυμβίβαστη με αυτή του υπουργού και του υφυπουργού…