Επίθεση στην κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ (υποστηρίζοντας ότι αυτό συνέβη γιατί περιλαμβάνει ονόματα «φίλων» της, επιχειρηματιών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), σχετικά με την στάση του πρωθυπουργού στην υπόθεση Παπαγεωργόπουλου και, γενικότερα, για το «εμφυλιοπολεμικό κλίμα» που επιβάλλει στην πολιτική αντιπαράθεση, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό που ενδιαφέρει στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δυόμιση χρόνια μετά την έλευση του αρχείου στη χώρα μας, δεν έχει εισπράξει στο δημόσιο ταμείο της ούτε ένα ευρώ. Αυτή είναι η ουσία και όχι η «χειραγώγηση» της κοινής γνώμης μέσω της δημοσιοποίησης ονομάτων. Οι παραλείψεις αυτές βαρύνουν τις κυβερνήσεις, τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «η κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να βγάλει ακόμη και τώρα λεφτά από τη λίστα, που θα μπουν στο δημόσιο ταμείο. Αλλά, δυστυχώς μέχρι στιγμής, δείχνει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση. Διότι μέσα στη λίστα βρίσκονται «φίλοι» επιχειρηματίες και «φίλοι» στελέχη των δύο βασικών κομμάτων που συγκυβερνούν».

Ως «παράδειγμα» ανέφερε «τον κ. Παπασταύρου, ο οποίος ήταν σε βασικό πόστο δίπλα στον κ. Σαμαρά και ένας από εκείνους που συνόδεψαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Κατάρ. Τον «παραίτησαν» από τα κομματικά του καθήκοντα, μόνο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι ήταν ανακατεμένος, ως δικηγόρος, σε κάποιες από αυτές τις λίστες. Δεν ήξεραν δύο χρόνια τώρα ότι ήταν εκεί μέσα;».

Σε σχέση με την υπόθεση του φυλακισμένου πλεόν πρώην υπουργού και δημάρχου, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «όταν ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι έντιμος και έχει προσφέρει πολλά στη Θεσσαλονίκη, ήταν Σεπτέμβριος του ’11. Δεν είχε δικαστεί ακόμη, αλλά ήταν ήδη κατηγορούμενος. Όταν ο (τότε) αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει τέτοια λόγια στη Δ.Ε.Θ και τον ακούνε εκατομμύρια Έλληνες, δεν είναι αυτό προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης για μία ανοικτή δικαστική υπόθεση; Και γιατί ένας βουλευτής που καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο διαγράφεται, ενώ για τον κ. Παπαγεωργόπουλο αναστέλλεται απλώς η κομματική του ιδιότητα;».

Πάντως, πρόσθεσε, «εύχομαι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου να αποτελέσει τομή κι αφετηρία για ανάλογη μεταχείριση σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς. Το γεγονός ωστόσο ότι το δικαστήριο θεωρεί ότι υπάρχει ενοχή του δημάρχου διαχρονικά και δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγω για πραγματική υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου άνω των 50 εκατ. ευρώ (εξαιτίας λαθών και καθυστερήσεων της ανάκρισης πιστοποιήθηκαν μόνο τα 18 εκατ.), καταρρίπτεται το επιχείρημα περί ελαφρυντικού λόγω πρότερου εντίμου βίου».

Σχετικά, τέλος, με τις συχνές και άγριες κόντρες της συμπολίτευση με την αντιπολίτευση, ο κ. Παπαδημούλης είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και ιδέες αλλά πάνω στο έδαφος της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας του 2013. Όχι επιστροφή σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα και οξείς τόνους που θυμίζουν δεκαετία του ’50, Αυτά τα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αποφύγει την ταμπακέρα της ουσίας. Εμείς δε θέλουμε και δεν θα παρακολουθήσουμε αυτήν την τακτική, γιατί δεν συμφέρει ούτε εμάς αλλά ούτε και τον τόπο».