Όταν ανέλαβε τα ηνία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους εκείνο τον Ιανουάριο του 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας θα εγκαινίαζε μια μακρά περίοδο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Τα 191 χρόνια που ακολούθησαν μετρούν 178 πρωθυπουργικές θητείες, τις οποίες άσκησαν 97 φυσικά πρόσωπα.

Τα οποία ενσαρκώνουν την ίδια την πολιτική ιστορία του τόπου μας, κορυφαίες προσωπικότητες δηλαδή που οδήγησαν τη χώρα από την εθνική απελευθέρωση και μετά.

Πώς διαμορφώνεται όμως ο εκτελεστικός χάρτης της Ελλάδας; Ποιοι κυβέρνησαν επί μακρόν και ποιοι έσπασαν τα κοντέρ;

Από τους 97 ανθρώπους που είχαν λοιπόν την τιμή να κυβερνήσουν το έθνος μόλις 5 ξεπέρασαν συνολικά τα 8 χρόνια! Ο ρέκορντμαν και 4 φορές πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, που μέτρησε πάνω από 13 χρόνια στο τιμόνι της Ελλάδας, ο 7 φορές πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με θητεία 12,5 ετών περίπου, ο επίσης 7 φορές πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης που πλησίασε τα 11 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου των τριών θητειών και των 11 ετών και ο Κώστας Σημίτης των δύο, που κυβέρνησε για 8 χρόνια και έναν μήνα.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω, ο Δημήτριος Βούλγαρης διετέλεσε 8 φορές πρωθυπουργός σε διάστημα εικοσαετίας, κυβερνώντας συνολικά για 6 χρόνια και 1 μήνα. Άλλες 5 φορές κράτησε τα ηνία της χώρας ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Απόλυτος ρέκορντμαν παραμένει ωστόσο ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο οποίος χρημάτισε 10 φορές πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους, υπηρετώντας τον τόπο για 7,5 σχεδόν χρόνια.

Τόσο αυτός όσο και οι Βούλγαρης και Δηλιγιάννης δεν βγήκαν βέβαια τόσες φορές πρωθυπουργοί με την ψήφο του λαού, καθώς διατέλεσαν και υπηρεσιακοί, προσωρινοί και μεταβατικοί πρωθυπουργοί.