Ευκαιρία για να εξέλθει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

Η πρώτη δόση προς την Ελλάδα θα έχει εκταμιευθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν 23,2 δισ. για τις τράπεζες και 10,4 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, εξήγησε, ενώ επανέλαβε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διάρκεια του Eurogroup στοχεύουν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προέλθει από την επαναγορά ελληνικού χρέους, σημείωσε ο υπουργός. «Ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου θα εξοφληθεί μέχρι τέλος του έτους», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Στουρνάρας, επισήμανε πως με την ανακεφαλαιοποίηση θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν όλο το προηγούμενο διάστημα. «Μην υποτιμάτε την ρευστότητα που θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με την εξάλειψη της δραχμικής αβεβαιότητας θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα», διεμήνυσε.

«Η απόφαση του Eurogroup απελευθερώνει πόρους για τη χώρα μας», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας για να τονίσει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ειδικά στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, γιατί έχω την αίσθηση ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο ζενίθ της αξιοπιστίας της», αλλά αυτό πρέπει να το διατηρήσει. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με ευκαιρίες ίσες για όλους, ένα δημόσιο σύστημα Παιδείας και κυρίως η κοινωνική μας πολιτική να απευθύνεται μόνο σε εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη».

Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, κυρίως τον πρωθυπουργό, καθώς και τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και τους ανώνυμους δημόσιους υπαλλήλους και συμβούλους του υπουργείου που «με αυταπάρνηση δούλεψαν όλους αυτούς τους μήνες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν θα συμμετέχουν ή όχι στη διαδικασία επαναγοράς χρέους οι ελληνικές τράπεζες ή μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι η διαδικασία «δεν είναι υποχρεωτική, αλλά εθελοντική», χαρακτηρίζοντας την εξαιρετικά «σημαντική». «Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός. Το buy back πρέπει να πετύχει», τόνισε.