Η Ρουμανική Προεδρία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, τέσσερις μόλις μήνες πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Ενόψει αυτής της πολύ σημαντικής δημοκρατικής διαδικασίας, είναι αναγκαίο να δείξουμε στους πολίτες μας ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις –και ιδιαίτερα στα ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας και Προέδρευσα του Συμβουλίου κα Κάρμεν Νταν.

«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά να αφήσουμε μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία επιμέρους στοιχεία των πολιτικών μας για την διασφάλιση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στα ζητήματα της μετανάστευσης, της προστασίας των συνόρων και της οικοδόμησης της Ένωσης Ασφαλείας.

Ήμουν πολύ ειλικρινής στη συνάντηση με τους υπουργούς. Τους ζήτησα να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια και να διαπραγματεύονται ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός αυτό.

Οι προσωρινές ρυθμίσεις δεν έχουν σκοπό να δημιουργήσουν παράγοντες έλξης αλλά να παρέχουν την διαβεβαίωση, ότι εφόσον, ως έσχατη λύση, η αποβίβαση λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, η κατανομή ορισμένου αριθμού μεταναστών ανάμεσα στα Κράτη Μέλη θα γίνεται πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο εάν συμμετασχουν αρκετά Κράτη Μέλη. Γι’ αυτόν τον λόγο κάλεσα τα Κράτη Μέλη να πράξουν αναλόγως.

Οι προσωρινές ρυθμίσεις σε καμία περίπτωση δε στοχεύουν να αντικαταστήσουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Στόχο έχουν να προηγηθούν, να προετοιμάσουν και να λειτουργήσουν ως γέφυρα μέχρι ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου να τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο όπως γνωρίζετε, το ζήτημα δεν αφορά μόνο στο Δουβλίνο, το οποίο και αποτελεί ένα από τα επιμέρους στοιχεία της συνολικής μεταρρύθμισης του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Οι συζητήσεις προχώρησαν σήμερα ένα βήμα μπροστά και προσβλέπω στη συνέχιση της προόδου στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών σε ένα μήνα. Χρειάζεται να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στις εξής προκλήσεις: Στην αντιμετώπιση της αύξησης των αφίξεων των παράτυπων μεταναστών στην Ισπανία, στη συνεργασία με την Ελλάδα για την διατήρηση της κατάστασης στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, στην παροχή βοήθειας σε μετανάστες που βρίσκονται σε χώρες όπως η Λιβύη, ο Νίγηρας και αλλού.

Σε ό, τι αφορά τη Σένγκεν, το επόμενο βήμα – και μοναδικό- είναι ξεκάθαρο. Η αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα μία ζώνη Σένγκεν χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ώστε αυτή να είναι σε θέση να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προώθησαν με γρήγορα βήματα την πρόταση αυτή και είμαι αισιόδοξος ότι είναι εφικτή η συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πολίτες μας αναγνωρίζουν τη Σένγκεν ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ και είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε. Δεν είναι δυνατόν να επιμηκύνουμε τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους επ’ αόριστον. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε καινοτόμες λύσεις και να ξεπεράσουμε κάθε υπάρχουσα διαφωνία. Καλώ τα Κράτη Μέλη να προχωρήσουν μπροστά ώστε να μπορέσουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία να γίνουν μέλη της Σένγκεν καθώς επίσης και η Κροατία μόλις εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Τέλος, οι πολίτες αναμένουν από εμάς μία Ένωση που θα τους προστατεύει πραγματικά. Έχουμε κάνει πολλά για να περιορίσουμε τον χώρο δράσης των τρομοκρατών και εγκληματιών, στερώντας τους τα χρήματα και τα μέσα δράσης και διασφαλίζοντας ότι ο κυβερνοχώρος είναι ασφαλής. Σήμερα είχαμε μία πολύ παραγωγική συζήτηση σχετικά με το παρόν και το μέλλον της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μόλις δύο μέρες πριν, καταλήξαμε σε μία συμφωνία για την διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών μας συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα κανένας εγκληματίας ή τρομοκράτης δε θα μπορεί να περνά απαρατήρητος με ψεύτικες ταυτότητες. Οι συνοριοφύλακες, οι αστυνομικοί και οι αρμόδιοι υπάλληλοι για θέματα μετανάστευσης θα έχουν στη διάθεση τους την πληροφορία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Για την επιτυχία αυτή συνέβαλλε και η Ρουμανική Προεδρία που έθεσε το ζήτημα ως κορυφαία προτεραιότητα στον τομέα της ασφάλειας.

Εκτός από τη διαλειτουργικότητα, έχουμε έναν σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών που βρίσκονται στο τραπέζι στον τομέα της ασφάλειας: τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Σε όλα αυτά τα ζητήματα θα συνεργαστούμε με την ίδια αποφασιστικότητα με τους συν-νομοθέτες για πετύχουμε την υιοθέτηση τους πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Είχαμε, επίσης, μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τον πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε καλύτερα τις αρχές επιβολής του νόμου ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα στην ψηφιακή εποχή. Αυτό αφορά στην ικανότητα ανάλυσης και κατανόησης των δεδομένων αλλά επίσης και στην εκπαίδευση τους για την οικοδόμηση μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας- όπου το ζήτημα της ασφάλειας δεν θα είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η Ρουμανική Προεδρία έχει τις ίδιες προτεραιότητες με εμάς και προσβλέπω στην γόνιμη συνεργασία και το κυριότερο στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος».