Να μετριάσει τις προσδοκίες επίτευξης συμφωνίας σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών επιχείρησε χθες γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Εάν φανεί, κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει σε δύο στάδια, δεν θα είναι δραματικό», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εξάλλου η γαλλική προεδρία γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στις 18.15 ώρα Ελλάδος, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, με την γερμανική κυβερνητική πηγή να διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται η διαμόρφωση κοινής θέσης Βερολίνου και Παρισιού για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση «είναι καλά προετοιμασμένη και πηγαίνει στη σύνοδο με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να αγωνισθεί για να διατηρηθεί η έκπτωση στη συνεισφορά της χώρας του στον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Θα διαπραγματευθώ σκληρά για να αποσπάσω μία θετική για τους βρετανούς φορολογούμενους συμφωνία και για να διατηρήσω τις ρήτρες εξαίρεσης», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος» με το σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται, χαρακτήρισε σφάλμα την πρόθεση αύξησης των δαπανών και επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επιδιώξει τον περιορισμό των πιστώσεων που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ασκεί έντονες πιέσεις επί της Γαλλίας, η οποία αρνείται κάθε μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, του μεγαλύτερου πακέτου δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η έκπτωση στη συνεισφορά που εξασφάλισε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Βρετανία ελάμβανε χαμηλή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία εκείνη τη εποχή απορροφούσε το 80% του κοινού προϋπολογισμού.

Το 2011, το βρετανικό μερίδιο αντιστοιχούσε σε 3,6 δισ. ευρώ το 2011 και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη Γαλλία, με 965 εκατ. ευρώ, την Ιταλία, με 717 εκατομμύρια ευρώ και την Ισπανία, με 487 εκατ. ευρώ, τις τρεις χώρες που επωφελούνται κατά το πλείστον από την ΚΑΠ.