«Αυτό που είναι καινούριο, είναι ότι αποφασίσαμε, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή, να σταματήσει η δωρεάν παροχή υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιώτες», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, μετά το πέρας της ορκωμοσίας των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Ρέθυμνο, αναφερόμενος γενικότερα στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα, «πρόκειται για υπηρεσίες που η Αστυνομία, ήδη, παρέχει με διάφορες αιτίες ή αφορμές, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου, αλλά και σε ιδιώτες. Θα εξετάζεται, λοιπόν, κατά περίπτωση, αν η Αστυνομία έχει την ευχέρεια παροχής αυτών των υπηρεσιών, αν υπάρχουν οι αντικειμενικές και υπηρεσιακές προϋποθέσεις να συνδράμει, αλλά με την καταβολή ενός ανταποδοτικού τέλους, το οποίο και θα πηγαίνει στα δημόσια ταμεία».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αυτό δεν αφορά υπηρεσίες δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που είναι στην ευθύνη της ελληνικής Αστυνομίας, αλλά υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός της αρμοδιότητας και της αποστολής της ως δημόσιας δύναμης. «Ρυθμίζεται μια εκκρεμότητα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και οι μόνοι που ίσως προβληματίζονται πολύ με την εξέλιξη αυτή είναι όσοι απολαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες για πάρα πολλά χρόνια δωρεάν. Ο τσάμπας πέθανε», είπε ο Μανόλης Όθωνας.

Όσον αφορά την πυροσβεστική, ο κ. Όθωνας επεσήμανε: «Σήμερα 4.000 πυροσβέστες, με την εμπειρία της προϋπηρεσίας τους ως εποχικοί για πολλά χρόνια, τίθενται μαζί με τους συναδέλφους τους και τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος στη μάχη της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά».

Σημείωσε δε ότι «η εργασιακή ομηρία χιλιάδων ανθρώπων και οικογενειών επιλύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα πλαίσια πάντα της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας και με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ερωτηθείς, στο περιθώριο της ορκωμοσίας, για τη μάστιγα των κλοπών και διαρρήξεων κυρίως σε χωριά, ο κ. Όθωνας απάντησε:

«Είναι βέβαιο ότι η όλη κατάσταση, η οικονομική και κοινωνική κρίση και ανέχεια, επιτείνει τα προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας παντού και ακόμα περισσότερο στην ενδοχώρα. Ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεννόηση με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, αποφασίστηκε να υπάρχει σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινωνικές τους υπηρεσίες η προσπάθεια εντοπισμού περιπτώσεων ηλικιωμένων ανθρώπων που ζουν είτε μόνοι τους, είτε σε περιοχές, που είναι επισφαλείς. Το πρόβλημα υπάρχει και η αστυνομία έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί, με έναν νέο σχεδιασμό σε αυτές τις νέες ανάγκες που παρουσιάζονται».