Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και την αξιολόγηση, καθώς επίσης και για τα ελληνοτουρκικά και τον τρόπο χειρισμού τους, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και το Υπουργείο Εξωτερικών, μίλησε στο newsbeast.gr ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Του Μαρίνου Γκασιάμη
Φωτογραφίες και βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού έχει ως εξής:

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι σε μια καλή πορεία στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό που τονιζόταν από στελέχη της τις προηγούμενες ημέρες ότι η Αξιολόγηση θα κλείσει δεν έγινε. Πού πάμε;

sntksamanatidis4

Είναι μια ημέρα κατά την οποία μόλις πριν λίγο βγήκε και το ανακοινωθέν του Εurogroup. Αυτή την στιγμή έχει κλείσει πολιτικά η Αξιολόγηση, απομένει η σύνταξη του staff level agreement των τεχνικών κλιμακίων. Δηλαδή αυτό που θα συμφωνηθεί, ερχόμενοι μετά την Καθαρά Δευτέρα οι θεσμοί που θα συζητήσουν, με τους αρμόδιους υπουργούς.

Άρα εφόσον υπάρχει η πολιτική συνεννόηση, η πολιτική συμφωνία, για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις  που είναι να γίνουν για μετά το 2019 ουσιαστικά, θεωρώ ότι από εδώ και μετά επειδή υπάρχει η βούληση από όλους, τα βήματα που θα γίνουν θα είναι γρήγορα έτσι ώστε και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τις μεταρρυθμίσεις να κλείσουν, έτσι ώστε να μπορούν να δοθούν και τα χρήματα και να δούμε τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση.

Άρα θεωρώ ότι ήταν μια επιτυχία για τους εξής λόγους.

Πρώτα απ’ όλα σταμάτησαν τα σενάρια κινδυνολογίας και καταστροφολογίας που υπήρχαν. Εμπεδώνεται ένα κλίμα σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι βοηθηθεί η ελληνική οικονομία και η χώρα μας έτσι ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη κάτι που είναι βασικό για να προχωρήσει στην έξοδο από την κρίση.

sntksamanatidis7

Σταθερότητα λοιπόν, σταματάνε τα σενάρια κινδυνολογίας, απογοητεύονται όλες εκείνες οι δυνάμεις που είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό επένδυσαν πάνω σε αυτό.

Ουσιαστικά είδαν την ύπαρξή τους μέσα από μια αποτυχία. Αναφέρομαι προφανώς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία από τότε που έχει εκλεγεί ο αρχηγός της μιλάει για εκλογές και επενδύει σε αυτό, ακόμα και στην στιγμή της διαπραγμάτευσης παρουσίασαν θέσεις και φάνηκαν να ζητούν να κλείσει όπως όπως μία συμφωνία και ότι αυτοί θα τα κάνουν όλα προκειμένου να μην κλείσουν (σ.σ. συμφωνία οι θεσμοί) με την Ελλάδα. Αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο τους έχει φέρει σε αυτή την δεινή θέση και περιμένω με ενδιαφέρον είναι η αλήθεια να δω πως θα βγουν τώρα μπροστά.

Άρα έχουμε αυτά τα δύο μεγάλα θετικά.

Στόχος μας είναι όλα αυτά να ολοκληρωθούν έτσι ώστε στο τέλος του ’18 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να μην έχουμε ανάγκη άλλων προγραμμάτων ή άλλων θέσεων.

Υπάρχουν άλλα δύο θετικά.

Δεν είναι στο τραπέζι πλέον το 2% που ζητούσε το ΔΝΤ ήδη από το 2015, δηλαδή για μέτρα γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια από το ’19 και μετά, γιατί ότι είναι μέχρι και το ’18, τέλος του ‘18 είναι μέσα στην συμφωνία.

Οι υπεραποδόσεις οι οποίες γίνονται στους στόχους, μας επιτρέπουν να μην πάρουμε αν θέλετε και επιπλέον χρήματα από το ίδιο το πρόγραμμα, που σημαίνει πως χρειαζόμαστε λιγότερα χρήματα όπως και λιγότερα έχουμε χρησιμοποιήσει.

sntksamanatidis5

Ένα σημείο δηλαδή, θετικό είναι αυτό, το ότι δεν μπαίνει πλέον πάνω στο τραπέζι και είναι υποχώρηση (σ.σ από τους θεσμούς) και από την άλλη μεριά η συμφωνία, με τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τον κ Τσακαλώτο είναι ότι θα γίνει νομοθέτηση των μέτρων από 1/1/2019, αυτή είναι η υποχώρηση που έκαναν όλοι και έκανε και η ελληνική κυβέρνηση, και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις στην ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά.

Αυτά σαν πρώτη εκτίμηση πολιτική.

Έρχονται οι θεσμοί θα μπουν συγκεκριμένα και στα εργασιακά. Η ανακοίνωση μιλάει και με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αυτό ανοίγει μια δυνατότητα διεκδίκησης του να υπάρξουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας γιατί αυτό θα βοηθήσει και στο ασφαλιστικό σύστημα και νομίζω ότι αυτά θα τεθούν στη διαπραγμάτευση.

Υπάρχει η αίσθηση ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την ποσοτική χαλάρωση την οποία κυνηγούσε. Δε φοβάστε πως στο θέμα τουλάχιστον του κλεισίματος της Αξιολόγησης οι πολιτικοί σας αντίπαλοι θα το εκμεταλλευτούν, τουλάχιστον επικοινωνιακά;

Επικοινωνιακά θα εκμεταλλεύονταν μια αποτυχία πρώτα απ’ όλα των μεταρρυθμίσεων ή της όλης πορείας του 2016. Επιθυμούσαν πάρα πολύ να λειτουργήσει ο «κόφτης» αλλά δεν έχει λειτουργήσει γιατί οι στόχοι οι οποίοι έχουν πιαστεί μας επέτρεψαν να επιστρέψουμε χρήματα ειδικά στις κοινωνικές εκείνες ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι το κλείσιμο της Αξιολόγησης, το οποίο θα γίνει και άρα εργαζόμαστε εκεί και το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να περιγραφούν έστω, μέτρα για το μεσοπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, από το ’19 και μετά, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις. Άρα δεν ήταν στόχος να μπούμε τώρα στην ποσοτική χαλάρωση στην ΕΚΤ, στόχος είναι το κλείσιμο της δεύτερης Αξιολόγησης, πράγμα που κατ’ εμέ με την πολιτική συμφωνία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν πρώτον σε επίπεδο τεχνικών συμφωνιών και λεπτομερειών που θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες και δεύτερο να περιγραφή στο eurogroup που τελικά θα γίνει αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία η τεχνική. Σε αυτό θα περιγράφονται προφανώς κάποια μέτρα για το μεσοπρόθεσμο χρέος. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι που θα μας επιτρέψουν σαν χώρα να κάνουμε την αίτηση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή είναι μετά. Ένα στάδιο μετά.

Το ρώτησα αυτό γιατί υπήρχαν σχετικές δηλώσεις επί τούτου και από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ναι. Είναι όμως δύο ή τρία βήματα μετά. Πρέπει να κλείσει η Αξιολόγηση να υπάρξει η περιγραφή έστω ή η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και από εκεί είναι το επόμενο βήμα.

Υπάρχουν οι ημερομηνίες. Μπορούμε να μιλήσουμε και για τον Μάρτιο και μέχρι τα μέσα Απριλίου που μπορεί να κλείσουν όλα αυτά και με την ΕΚΤ. Αυτό είναι το πλάνο και ο σχεδιασμός.

Το γεγονός ότι στο πρόσφατο Eurogroup το ΔΝΤ τέθηκε με ποδοσφαιρικούς όρους offside ως προς τις εκτιμήσεις του σας κάνει να αισθάνεστε αισιόδοξοι ή σας προβληματίζει;

Αυτό μας βοήθησε. Άλλωστε αναγκάστηκαν και οι ίδιοι οι παράγοντες του ΔΝΤ, ο ίδιος ο Τόμσεν, ότι εφόσον όντως έχουμε κάνει λάθος θα το αναθεωρήσουμε. Μα οι ίδιοι, το ίδιο eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ και όλοι οι οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης μίλησαν και είπαν ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης που έκανε το ΔΝΤ βασίστηκαν σε λάθος στοιχεία. Οι προβλέψεις του και οι εκτιμήσεις του είναι λάθος. Η παραδοχή αυτού του πράγματος ήταν αυτό που έβγαλε από το τραπέζι την απαίτηση που είχε το ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα του 2%. Δεν είναι ζήτημα απαισιοδοξίας ή αισιοδοξίας, αυτή την στιγμή και οι αριθμοί έχουν βγει και άρα η χώρα έχει ένα θετικό πρόσημο και ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης.

Γ ια να έρθουμε τώρα στα εθνικά-ελληνοτουρκικά θέματα. Από την μία υπάρχει η διπλωματική προσέγγιση του ΥΠΕΞ και από την άλλη υπάρχει η αίσθηση ότι είναι πιο «τραβηγμένη» η αντιμετώπιση από την πλευρά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Προκαλεί η στάση αυτή προβλήματα στην τακτική του ΥΠΕΞ ή μήπως υπάρχει «καλός» και «κακός μπάτσος»;

Μπορεί κανείς να κάνει συνειρμούς ή εκτιμήσεις ωστόσο κοιτάξτε. Υπάρχει μια συνολική πολιτική της κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίζετε από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει όλοι οι παράγοντες είτε της κυβέρνησης είτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Άρα οτιδήποτε γίνεται τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζεις με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα αλλά παράλληλα βλέποντας και προς τα που έχει στραμμένο το βλέμμα της αυτή την στιγμή η Τουρκία και εννοώ το δημοψήφισμα που έχει στις 16 Απριλίου.

Με την κατάλληλη ψυχραιμία, νηφαλιότητα και βέβαια ενημέρωση καθώς έχουν ενημερωθεί όλοι οι παράγοντες και στην Ευρώπη και στην Διεθνή κοινότητα ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα και την πρόκληση την οποία υπήρξε από την μεριά της Τουρκίας. Αυτό είναι το περίγραμμα αντιμετώπισης όλων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση όσο υπάρχουν τέτοιες κινήσεις η Τουρκία αποδυναμώνεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινής Γνώμης σαν αυτός που δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας προβάλλεται ως παράγοντας σταθερότητας με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει.

sntksamanatidis8

Εσείς και ο κύριος Καμμένος προέρχεστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Πώς «μπαλώνονται» οι όποιες ρωγμές στην χάραξη της εθνικής πολιτικής;

Στην Εξωτερική Πολιτική υπάρχει η προσπάθεια που γίνεται και το έχουμε καταφέρει θεωρώ στον πιο μεγάλο βαθμό που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, να υπάρχει εθνική στρατηγική. Αυτό έχει γίνει κατορθωτό χάριν στην ενημέρωση που έχουν όλα τα κόμματα και στην λειτουργία του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Οι όποιες εσωτερικές διαφωνίες και μιλάω γενικά και για την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα, εξαντλούνται μέσα στα περιθώρια ενός εσωτερικού διαλόγου και εκεί θα πρέπει να εξαντλούνται και η χώρα μας βγαίνει προς τα έξω με μια εθνική στρατηγική. Τα κόμματα σε αυτό έχουν επιδείξει στάση ευθύνης κατά την γνώμη μου.

Για να κλείσουμε, ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας μέχρι τώρα σε αυτό το πόστο;

Εδώ και δύο χρόνια, ήταν η παράδοση των θέσεων σε σχέση με την λειτουργία του συμβουλίου απόδημου ελληνισμού, ήταν σε σχέση με την προβολή της χώρας μέσα από την εκκλησιαστική διπλωματία. Είχαμε δύο μεγάλες επισκέψεις. Του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας του κ. Πούτιν στο Άγιο Όρος όπως επίσης και του Πατριάρχη της Ρωσίας στο Άγιο Όρος. Η διάσκεψη που έγινε για την ασφάλεια και ειρήνη στην Ρόδο. Η μεγάλη και αγία Σύνοδος που έγινε στην Κρήτη είναι ένα από τα σοβαρά γεγονότα στα οποία συμβάλλαμε και εμείς. Αλλά είναι καλύτερο να μιλήσουν άλλοι για την πολιτική μας.