Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας Αριστοτέλης Καρυτινός, η Διευθύντρια Διαχείρισης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Σοφία Φαλτσέτα και ο Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ Γιάννης Παναγιωτίδης.

Ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει τεράστιες δυνατότητες συμβολής στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους, αντιμετωπίζει ωστόσο και σοβαρούς κινδύνους, κυρίως εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και των παράπλευρων επιπτώσεων του, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί καθόλου.

O κ. Αριστοτέλης Καρυτινός αφού ανέλυσε τα δεδομένα και τις στρεβλώσεις της σημερινής αγοράς του real estate στην Ελλάδα εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα αποκτήσει χαρακτηριστικά που δεν διέθετε ως τώρα, κατευθυνόμενη κυρίως προς ξένους επενδυτές.

Παράλληλα επισήμανε ορισμένες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος, όπως η δημιουργία data base με τον ακριβή αριθμό των προς αξιοποίηση ακινήτων και με το ποιά ακριβώς είναι αυτά τα ακίνητα.

Στην παρέμβασή της η κ. Σοφία Φαλτσέτα ανάφερε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εδώ και δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει απαξιωθεί το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου.

«Η δημόσια περιουσία αιμορραγεί-χάνουμε ακίνητα» λόγω απαλλοτριώσεων και νέων δεδομένων, αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης τόνισε ότι η επίτευξη του στόχου των 35 δισεκατομμυρίων  είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επισήμανε μάλιστα ότι τα κριτήρια της επιλογής των ακινήτων που έχουν εισφερθεί στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου δεν έχουν καταγραφεί ούτε υποστηριχθεί επαρκώς.