«Όσα ψέματα μπορεί να αραδιάσει κανείς σήμερα (Πρωταπριλιά) τα έχει πει αυτή η κυβέρνηση μέσα σε 15 μήνες», είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Mega.

Χαρακτήρισε «φιάσκο» την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, είπε ότι «επιδείνωσε ένα κάλπικο διχαστικό κλίμα μέσα στον λαό», προσθέτοντας ότι από την μια επιδίωξαν «να δείξουν δήθεν κάποια πρόσωπα, πολιτικά ή άλλα, τα οποία είναι διεφθαρμένα και τα οποία ευθύνονται για όλα τα κακά του τόπου. Και απ’ την άλλη μεριά να μείνει στο απυρόβλητο η ίδια διεφθαρμένη πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, που ουσιαστικά δίνει σε κάποιους ομίλους, θέλει να φτιάξει και νέα τζάκια ή να πριμοδοτήσει νέα τζάκια και την ίδια στιγμή να περνά αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, να παίρνει πίσω δικαιώματα, να υλοποιεί μια βάναυση πολιτική για τον λαό».

Ερωτηθείς και με αφορμή το ένα εκατομμύριο διαδηλωτών χθες στην Γαλλία σε σχέση με τα εργασιακά, είπε ότι «είναι η ίδια πολιτική της ΕΕ και όλων αυτών των κρατών. Όπως συμπεριφέρονται απέναντι στον ελληνικό λαό έτσι συμπεριφέρονται και απέναντι στον γαλλικό, τον γερμανικό, τον ιταλικό κ.λπ.».

Είπε ότι το ΚΚΕ γενικά συμμετέχει σε εξεταστικές επιτροπές, καθώς δεν έχει καμία αντίρρηση -«και το παραμικρό να βγει στο φως της δημοσιότητας»-, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα δεν έχει αυταπάτες πως θα λύσουν τέτοια ζητήματα οι εξεταστικές επιτροπές.

Στην παρατήρηση ότι τα μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν επικοινωνιακά τις επιτροπές αυτές, είπε πως «δημιουργούνται εντυπώσεις και πολιτική ομηρία του ενός απέναντι στον άλλο. Ως κυβερνώντες και ως έχοντες την εξουσία έχουν βάλει το χεράκι τους στο μέλι και έχουν αλειφτεί και ο ένας και ο άλλος. Ο ένας κρατάει κάποια στοιχεία για τον άλλο, και βεβαίως αυτά βγαίνουν και στο φως της δημοσιότητας».

Ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει κάτι «επί της ουσίας» με την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη σε πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ «απ’ ό,τι φαίνεται έχει προσανατολιστεί κυρίως στον χώρο του Κέντρου, αλλά βεβαίως το “μάτι της” το έχει και προς τα δεξιά, διότι υπάρχουν εξελίξεις και στον ακροδεξιό χώρο».

Διευκρίνισε ότι μιλά για σχηματισμό καινούργιων κομμάτων, «όπως για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφέρον να συντηρείται η ΧΑ -σε εκλογικό ποσοστό εννοώ, για να μην παίρνει η ΝΔ-, όπως έχει συμφέρον να φτιάχνονται κι άλλα ακροδεξιά σχήματα για να κόβουν κυρίως από τη ΝΔ, αντίστοιχα αν θέλετε και στους άλλους πολιτικούς χώρους έχουν συμφέροντα να δημιουργούνται και απ’ τα αριστερά διάφορα σχήματα, όπως είναι η προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Έτσι συμβαίνει σ’ αυτό το πολιτικό σύστημα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να μην περάσουν τα μέτρα και να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι σημαντικό ρόλο (στο να μην περάσουν τα μέτρα) θα διαδραματίσει ο λαϊκός παράγοντας που πρέπει να δείξει την δύναμή του.

«Όσον αφορά το ΚΚΕ, θα στέκεται μπροστά, συνεπές, σε καθημερινή βάση θα παλεύει και θα αγωνίζεται, θα δείχνει τον δρόμο, θα κάνει προτάσεις και στο λαϊκό κίνημα και μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή, για ν’ ανοίγει αυτός ο δρόμος, όμως αυτό εξαρτάται μόνο απ’ τον εργαζόμενο λαό. Να σηκωθούμε όλοι, να φύγουμε απ’ τους καναπέδες ή από την εκ του μακρόθεν παρακολούθηση των εξελίξεων», προσέθεσε.

Τόνισε ότι το αγροτικό κίνημα δεν ηττήθηκε, επισήμανε τη συγκέντρωση 68 μπλόκων προχθές, ενώ απέρριψε την άποψη ότι “πέρασε της κυβέρνησης προς το παρόν”, καθώς, όπως είπε «προς το παρόν η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε μια σειρά ζητήματα, έχουν καθυστερήσει αυτά τα μέτρα, έχει πολιτικό κόστος και αυτό το μετράει, γιατί η πολιτική πίεση από το λαό αυτή είναι».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι με αυτές τις αποφάσεις που πάρθηκαν απ’ την ΕΕ, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Απ’ ό,τι φαίνεται η πρόθεση είναι η συνέχεια των επεμβάσεων και των πολέμων στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Επίσης, στην ερώτηση «είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος τελικά;», είπε «μα είμαστε σε πόλεμο, αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί».

Ανέφερε ότι η χώρα και ο λαός πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλη ροή προσφύγων τους επόμενους μήνες, εκφράζοντας και την ανησυχία του για πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήλθε για «να ειδοποιεί ψαρόβαρκες με δουλέμπορους που φέρνουν τον κόσμο από την Τουρκία», αλλά ήλθε κατόπιν προσκλήσεως της Τουρκίας, προκειμένου να τη στηρίξει στα προβλήματα που έχει στα ανατολικά της σύνορα και στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, χωρίς να παραιτείται από τις βλέψεις της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για την διαφωνία των 53 του ΣΥΡΙΖΑ στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είπε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Το απόγευμα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, εμείς θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει και ο κάθε βουλευτής την ευθύνη του».

Είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει κλειστά κέντρα, και «αντί να πάνε για κατάργηση ή έστω χαλάρωση του “Δουβλίνου” φτιάχνουμε και εθνικό Δουβλίνο τώρα, τμήμα εδώ που θα χειρίζεται τα ζητήματα του Δουβλίνου, για να μη φεύγουν δηλαδή στην ουσία οι πρόσφυγες για τις χώρες προορισμού».

«Μιλάμε για ανατροπή της Συνθήκης της Γενεύης με τον νόμο που ψηφίζεται σήμερα για το προσφυγικό δίκαιο, γιατί ο πρόσφυγας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να πάει στη χώρα προορισμού που ο ίδιος θέλει- και έτσι είναι το σωστό», προσέθεσε.

Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας ή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά «πρόβλημα όλης αυτής της λυκοσυμμαχίας».

Σε παρατήρηση για το «κατάντημα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών» υπενθύμισε ότι στην εξουσία τους βρίσκονται ακροδεξιές, φασιστικές και αντικομμουνιστικές δυνάμεις.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης ότι πρέπει να διευθετηθεί «το μεγάλο αίσχος της Ειδομένης και του Πειραιά», τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν εκεί».

Χαρακτήρισε ως φυσιολογικές εξελίξεις τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, επισημαίνοντας πως «μέχρι και ο κύριος Τσίπρας πήγε στην Κεντροαριστερά της Ευρώπης, στο Σοσιαλιστικό κόμμα με παρέμβαση Ολάντ, φωτογραφήθηκε με την κυρία Γεννηματά, ετοιμάζεται από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, έχει το μάτι στραμμένο προς τα εκεί, για να κρατήσει τον κόσμο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και είχε μετακομίσει τελευταία στο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν απέκλεισε οι διεργασίες αυτές να οδηγήσουν και σε ευρύτερα σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας, ίσως όχι από αυτήν την Βουλή, «αλλά οπωσδήποτε από την επόμενη», αναλόγως των γενικότερων εξελίξεων.

Απαντώντας, τέλος «στο πάγιο», όπως το χαρακτήρισε ερώτημα «γιατί δεν εισπράττει το ΚΚΕ», είπε ότι «ο ελληνικός λαός ακόμα δεν έχει αποφασίσει πού να δώσει τη στήριξή του και πώς να το παλέψει. Αυτό που δεν έχει δοκιμάσει είναι η δύναμή του πρώτα από όλα, και δεν έχει δοκιμάσει και την πρόταση του ΚΚΕ, έστω τουλάχιστον, από πιο ισχυρές θέσεις».