Αβεβαιότητα και απογοήτευση, αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως από μεριά της Ελλάδας δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε απόψε η εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega και η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 12 έως και 15 Ιουνίου. Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι θα λήξει η διαπραγμάτευση», παρόλο που η ρήξη δεν φαίνεται πιθανό σενάριο συγκεντρώνοντας μόνο ποσοστό 8,3%, η πλειοψηφία θεωρεί πως ο συμβιβασμός θα έρθει με υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς, σε ποσοστό 67,8%, έναντι του 19,4% το οποίο πιστεύει πως ο συμβιβασμός θα έρθει με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών.

Αναλυτικότερα μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ προτιμά η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης με ποσοστό 56,2% αντί του 35,4% το οποίο επιλέγει την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη (το 8,4% δεν απάντησε).

Χειρότερη κρίνει την σημερινή κατάσταση σε σχέση με την προεκλογική περίοδο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε ποσοστό 4,5% έναντι του 32,1% που την κρίνει ίδια και του 17,8% που την θεωρεί καλύτερη.

Παρόλα αυτά η οικονομική κατάσταση των ίδιων των ερωτηθέντων κρίνεται ίδια ή χειρότερη από την πλειονότητά της ελληνικής κοινής γνώμης, εφόσον μόνο το 37% την θεωρεί καλύτερη έναντι του 57,2% που την χαρακτηρίζει ίδια και του 38,9% που την κρίνει χειρότερη από αυτήν που ίσχυε προεκλογικά.

Αντιθετικά είναι τα συναισθήματα που προκαλούν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση στον ελληνικό λαό με το 35,% 1 των ελλήνων πολιτών να δηλώνει πως νιώθει αβεβαιότητα έναντι του 32,5% που δηλώνει απογοητευμένο ενώ μόνο το 4,3% των πολιτών αισθάνεται ικανοποίηση

Η ευθύνη για τη μη σύναψη συμφωνίας κατά τους 4,5 μήνες που ήδη διαρκούν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης βαραίνει τους δανειστές, με ποσοστό 56,3%, έναντι του 37,7% το οποίο αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην άποψη των πολιτών σχετικά με την διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, το 54,3% συμφωνεί / μάλλον συμφωνεί έναντι του 43,8% το οποίο διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί.

Ανατροπή στην αίσθηση της κοινής γνώμης για το πως θα λήξει η διαπραγμάτευση παρατηρείται σε σχέση με όσα έδειχναν τα ποσοστά προεκλογικής δημοσκόπησης. Σήμερα το 8,3% θεωρεί ότι θα πάμε σε ρήξη, έναντι του 67,8% το οποίο βλέπει σύναψη συμφωνίας με συμβιβασμό και υποχωρήσεις κυρίως από την μεριά της Ελλάδας. Τέλος μόνο το 19,4% των ελλήνων πολιτών πιστεύει πως θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό κυρίως μετά από υποχωρήσεις των δανειστών( ποσοστό που προεκλογικά ανερχόταν περίπου στο 60%).

Σε περίπτωση αδιεξόδου η πλειονότητα της κοινής γνώμης προτιμά να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση με ποσοστό 47,3% έναντι του 29,9% το οποίο προτιμά να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την υπάρχουσα βουλή και μόνο το 19,3% ζητά να προσφύγουμε στις κάλπες.

Σε κομματική πειθαρχία φαίνεται να καλούν ακόμα και ο ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές του κόμματος αφού το 67,9% θεωρεί πως θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την συμφωνία ακόμα και οι βουλευτές που ενδεχομένως διαφωνούν με αυτή έναντι του 27,7% που πιστεύει πως δεν θα την ψηφίσει. Το 4,4% δεν ξέρει δεν απαντά

Ταυτόχρονα αύξηση του ευρωσκεπτικισμού υποδεικνύουν τα συγκριτικά αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, 19/01/2015 και 16/06/2015 στο ερώτημα «αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ζώνη του ευρώ». Παραμονή πάση θυσία στην ευρωζώνη δηλώνει το 69,7%, έντεκα μονάδες κάτω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, σε σχέση με το 28,9%, έντεκα μονάδες πάνω σε σχέση με την δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, το οποίο υποστηρίζει πως δεν πρέπει να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ.

Επίσης, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 57,5% πως, «παρότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε». Το 18,8% πιστεύει ότι η ΕΕ “αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή”. Το 21,3 πιστεύει ότι “η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Πρέπει να φύγουμε από αυτήν”. Το 2,4% δηλώνει «δεν ξέρω δεν απαντώ».

Να μην πιστεύει πλέον στο διαχωρισμό των κομμάτων σε μνημονιακά και μη φαίνεται η ελληνική κοινή γνώμη με μόνο το 27,4% να υποστηρίζει πως έχει νόημα ο διαχωρισμός έναντι του 70,7% που δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον διαχωρισμό.