Επανασχεδιασμό του μνημονίου προτείνει ο πρώην υπουργός εθνικής οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τους χειρισμούς και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Παράλληλα λέει ευθέως ότι την περασμένη Παρασκευή περίμενε οι εξαγγελίες τις κυβέρνησης να είναι πιο δυναμικές.

«Πιστεύω, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, καταρχήν, ότι το μνημόνιο θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί και τώρα, ίσως, μπορεί ακόμα να γίνει μια επαναπροσέγγιση του μνημονίου, με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη του την ανάπτυξη. Είδαμε ότι λογική την οποία είχε το μνημόνιο στην αρχή “να αυξήσουμε τους φόρους, για να αυξηθούν τα έσοδα”, δεν έπιασε. Η λογική που έλεγε “πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά θα έρθει η ανάπτυξη”, δεν βγαίνει. Άρα, αυτό το οποίο θα πρέπει να δούμε, είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένας τριγωνικός σχεδιασμός του μνημονίου, ο οποίος στην κορυφή θα βάλει την ανάπτυξη και στις δύο βάσεις θα βάλει την αύξηση των φορολογικών εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής, και τις μεταρρυθμίσεις» .Και προσθέτει «Περίμενα κι εγώ, ότι η περασμένη Παρασκευή θα ήταν ένα σημείο ριζικής επανεκκίνησης. Και τώρα είδαμε, ότι πάλι αυτά παραπέμπονται στο μέλλον, για περαιτέρω επεξεργασίες κ.λπ. Πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή έξαρση της ανάπτυξης. Και δεν είναι ανάγκη όλα να γίνονται μαζί. Δηλαδή, αντί να μαζεύουμε προσδοκίες για μεγάλα πακέτα, που ξαφνικά θα αλλάξουν όλο τον περίγυρο και θα αλλάξει η ατζέντα και όλα αυτά, θα ήταν πολύ καλύτερο αν τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε οικοδομήσει ένα σταδιακό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν -για παράδειγμα- τα καζίνο είχαν πουληθεί, ορισμένες μετοχές είχαν πουληθεί, αν είχαν προσκληθεί ξένες επιχειρηματικές δυνάμεις από την Κίνα, ή την Ινδία να μπουν -για παράδειγμα- στον ΟΣΕ ή σε αποθηκευτικούς χώρους ή σε μεταφορικά συστήματα κ.λπ., σήμερα θα ήμασταν σε μια ανοδική πορεία, ενδεχομένως θα είχαμε βγει από την ύφεση και θα ήμασταν σε κάποια μικρή ανάπτυξη…

Πολύ φοβάμαι, ότι με αυτή την υπερσυσσώρευση δράσεων σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πάλι θα πυροδοτηθούν εντάσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα δυσκολέψουν τα πράγματα σε μια κρίσιμη στιγμή, που καμία δύναμη και καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει, πλέον, χαμένη».