Μια εκτεταμένη στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης, με ένα πακέτο ενίσχυσης προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 10 δισ. ευρώ, με άμεσο στόχο την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 επιχειρείται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός παρουσίασε στους ηγέτες των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη συνάντηση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, τη στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, η οποία επιχειρεί να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα πολιτικής, χρηματοδοτικά κίνητρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, για να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο.

Η στρατηγική βασίζεται στους εξής άξονες:

1.Την αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας μέσα από την παροχή κινήτρων
2.Την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης
3.Την αξιοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και την Περιφερειακή Ανάπτυξη
4.Την αναδιάρθρωση των δομών περιφερειακής οικονομικής διακυβέρνησης
5.Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
6.Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
7.Την προώθηση της νεανικής και καινοτομικής επιχειρηματικότητας
8.Τη μείωση τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα
9.Τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης στηλίτευσε τη συντηρητική αντίληψη που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, η οποία έχει ανάγει σιωπηρά την απληστία σε υπέρτατη αξία και θεοποιήσει τις αγορές και το τραπεζικό χρήμα.

«Αυτή η ανάπτυξη βασίστηκε στην εκτεταμένη μαύρη οικονομία, τον πελατειακό και διεφθαρμένο κρατισμό, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την εσωστρέφεια και τον εκτεταμένο δημόσιο δανεισμό που εκτόξευσε το έλλειμμα, το χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στα ύψη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν να κερδίσουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών και να δημιουργηθεί μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, θεσμική, περιβαλλοντική και ηθική.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι αυτή η κρίση δίνει μια ευκαιρία για μια εκτεταμένη προοδευτική αναδιάρθρωση των οικονομικών δομών.