Αλλαγές αναμένονται στον προγραμματισμό της Βουλής για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς θα υπάρξει μια μικρή αλλά ουσιαστική αναδιάταξη στις ημερομηνίες συζήτησης δύο ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων που έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, θα συζητηθεί την Τρίτη 29 Ιουλίου, ενώ οι προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην ίδια υπόθεση θα εισαχθούν τελικά προς συζήτηση την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30 Ιουλίου.
Αν και η αρχική πρόθεση ήταν να τηρηθεί η χρονική σειρά κατάθεσης των προτάσεων – πρώτα δηλαδή να συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια εκείνη της κυβέρνησης – τελικά αποφασίστηκε αναδιάταξη του προγράμματος, έπειτα από προσωπικό αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ζητώντας να αλλάξουν οι ημερομηνίες, καθώς στις 29 Ιουλίου θα βρίσκεται εκτός Αθηνών, και συγκεκριμένα στην Τένεδο, όπου έχει προσκληθεί να παραστεί σε επίσημη εκδήλωση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε το αίτημα με την κυβέρνηση, η οποία το αποδέχθηκε, αναγνωρίζοντας το αντικειμενικό κώλυμα του κ. Ανδρουλάκη. Έτσι η πρόταση που θα καταθέσει αύριο στην Διάσκεψη των Προέδρων (το διακομματικό όργανο που προγραμματίζει τις επικείμενες συνεδριάσεις) θα είναι στις 29 του μηνός η συζήτηση για την Εξεταστική και στις 30 του μηνός για την Προανακριτική.
Η αλλαγή αυτή, αν και χρονικά περιορισμένη, έχει σημασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς φανερώνει τη διάθεση για ευελιξία και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των θεσμικών οργάνων.
Έρχεται ο χρονοκόφτης για όσους μιλάνε πολύ
Εν τω μεταξύ, στον ορίζοντα βρίσκονται και πιο μόνιμες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό και επιβεβαιώνεται πλέον από θεσμικές πηγές, από το φθινόπωρο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής, με στόχο την πιο ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων και την αποτροπή καταχρηστικών πρακτικών από τους ομιλητές.
Οι αλλαγές αυτές επικεντρώνονται στους χρόνους των παρεμβάσεων, τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα, σχεδιάζεται να εφαρμόζεται ένα σύστημα που θα προειδοποιεί τους ομιλητές λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου, ενώ, μόλις αυτός εξαντληθεί, τα μικρόφωνα θα απενεργοποιούνται αυτόματα, όπως και το κύκλωμα της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θεωρείται κρίσιμη ώστε να μπει ένα τέλος σε φαινόμενα που δυσφημούν το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και θίγουν το κύρος της εθνικής αντιπροσωπείας.
Η συζήτηση για τη βελτίωση των διαδικασιών δεν είναι νέα, ωστόσο οι τελευταίοι μήνες έχουν φέρει ένταση και περιστατικά που επανέφεραν με έμφαση το αίτημα για αυστηρότερους κανόνες. Οι αλλαγές που δρομολογούνται από τον Οκτώβριο δείχνουν πως υπάρχει βούληση για μεγαλύτερη θεσμική πειθαρχία και καλύτερη εικόνα του Κοινοβουλίου προς τους πολίτες.