Για τον Λίβανο αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη και στέλνοντας με σαφές μήνυμα υποστήριξης από την Ελλάδα προς τον λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της εν λόγω χώρας της Μέσης Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει στον Λίβανο 13 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου M-113, από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού, μια κίνηση που έχει και τη συγκατάθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Τα τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113 αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού διεθνώς. Πρόκειται για ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής, σχεδιασμένα τη δεκαετία του 1960, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 11 στρατιώτες μαζί με δύο άτομα πλήρωμα. Το όχημα διαθέτει ελαφριά αλουμινένια θωράκιση που προσφέρει προστασία από σφαίρες, θραύσματα και ελαφρύ οπλισμό, ενώ είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών για βασική αμυντική κάλυψη. Παρά την ηλικία του σχεδιασμού του, το Μ-113 θεωρείται ακόμα λειτουργικό και αξιόπιστο, ειδικά για στρατούς που χρειάζονται βασικά μέσα για μετακινήσεις σε δύσβατα ή ημικατοικημένα πεδία. Η ευκολία στη συντήρηση και η μεγάλη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών καθιστούν το όχημα χρήσιμο για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας και υποστήριξης.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι πρόκειται για μια σημαντική κίνηση ενίσχυσης της λιβανέζικης άμυνας, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει εύθραυστη και η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα, κυρίως μετά την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ, που είχε για χρόνια ισχυρή στρατιωτική παρουσία.
Ο κ. Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Πρώτος σταθμός θα είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ανάγκες του στρατού της χώρας του, αφού μέχρι πρόσφατα ήταν ο ίδιος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν επαφές με τον Αντιπρόεδρο Ταρίκ Μέτρι και τον Υπουργό Πολιτισμού Γκασάν Σαλαμέ, με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας διατηρεί παλιότερη συνεργασία από την εποχή που ο κ. Σαλαμέ ήταν απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η επίσκεψη αυτή λοιπόν δεν είναι μόνο συμβολική. Περιλαμβάνει και συγκεκριμένες πράξεις στήριξης, αφού εκτός από τα τεθωρακισμένα, η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει επιπλέον στρατιωτικό υλικό, όπως ανταλλακτικά για παλιότερα οπλικά συστήματα αμερικανικής τεχνολογίας, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε χρήση από τον λιβανέζικο στρατό.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό και δυνατότητες περίθαλψης για προσωπικό των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπάρχει και πρόθεση να εκπαιδευτούν Λιβανέζοι αξιωματικοί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο στήριξης που δείχνει τη βούληση της Αθήνας να σταθεί δίπλα στη Βηρυτό με ουσιαστική βοήθεια.
Ο Νίκος Δένδιας επιδιώκει επίσης να στείλει ένα πιο ευρύτερο μήνυμα: ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής. Ο Λίβανος είναι για την Ελλάδα μια σημαντική χώρα – κλειδί, και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Από την πλευρά του και ο Λίβανος, που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπει στη χώρα μας έναν αξιόπιστο εταίρο. Η επίσκεψη Δένδια επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό, ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφατες φονικές επιθέσεις εναντίον χριστιανών, κυρίως στη Συρία, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει το θέμα ψηλά στη διεθνή ατζέντα και προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί και τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄ στο Μπαλαμάντ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.