Βαρύτερες ποινές για την παράνομη μετανάστευση προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο παρουσιάστηκε και η πρόταση του υπουργείου Μετανάστευσης επί του θέματος.
Σύμφωνα με το MEGA, αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων:
Φυλάκιση έως 3 χρόνια ή εισιτήριο οικειοθελούς αποχώρησης για όσους συλλαμβάνονται να έχουν μπει παράνομα στη χώρα.
Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, η ποινή δεν θα μπορεί να ανασταλεί, εκτός αν ο μετανάστης αποφασίσει να φύγει από τη χώρα «οικειοθελώς». Αν ο μετανάστης εντοπιστεί να μένει παρανόμως στην Ελλάδα, ενώ του έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, είτε θα φυλακίζεται είτε θα απελαύνεται.
Τέλος στην άδεια εργασίας μετά από 7 χρόνια. Σήμερα, όσοι έχουν μπει στη χώρα δίχως χαρτιά, εμφανίζονται έπειτα από 7 χρόνια και αποδεικνύουν ότι έμεναν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας άδεια παραμονής. Αυτό πλέον καταργείται.
Όποιος έχει απελαθεί από τη χώρα απαγορεύεται να ξαναμπεί για 15 χρόνια. Αν το προσπαθήσει, εκκινεί και πάλι η διαδικασία της πρώτης πρόβλεψης.
Αυξάνεται η χρηματική ποινή όσων επανέρχονται παράνομα στη χώρα. Μέχρι σήμερα το πρόστιμο κυμαινόταν μεταξύ 3.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί από 10.000 έως 30.000 ευρώ.
Μειώνεται ο χρόνος της οικειοθελούς αναχώρησης από 26 έως 14 ημέρες
Βραχιολάκι σε όσους βρίσκονται σε διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης, μέχρι να το πράξουν.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε: «Αν έβαζα έναν τίτλο, θα έλεγα ότι οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν στη χώρα μας και έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους. Αποτελεσματικός και δίκαιος ο μηχανισμός επιστροφών.
Το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο το υπουργείο Μετανάστευσης. Οι συνολικές ροές είναι μειωμένες και έχουμε καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, ο φράχτης στον Έβρο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός και δεν θα κουραστώ να λέω ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες.
Έχουμε ζητήματα με ροές από τη Λιβύη και σύντομα θα βρεθεί εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια συνολική παρέμβαση για καλύτερη καθημερινότητα».