Αυστηρό μήνυμα ότι μετά τις 15 Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό επικίνδυνων οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία με υπουργική απόφαση θα αναλάβει και την αρμοδιότητα και θα κάνει τους ελέγχους, έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Περιφερειών και Προστασίας Περιβάλλοντος, για τον σχεδιασμό του υπουργείου και τις δράσεις για την αντιπυρική προστασία, το 2025.

«Όπως γνωρίζετε έχει δοθεί μια παράταση στην υποχρέωση καθαρισμού και υποβολής δήλωσης από τους πολίτες έως τις 15 Ιουνίου, συνεκτιμώντας τόσο τις καλύτερες καιρικές συνθήκες φέτος, όσο και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που εμπόδιζαν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να ανταποκριθούν έγκαιρα έως τις 30 Απριλίου.

Οι διευκολύνσεις ωστόσο σταματούν εδώ. Από εδώ και πέρα ξεκινά η ανάληψη των ευθυνών και η εφαρμογή του νόμου. Ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων είναι να καθαρίσουν τα ακίνητά τους. Ευθύνη των δήμων είναι να ελέγξουν, να επιβάλλουν πρόστιμα αλλά και να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό σε επικίνδυνα οικόπεδα.

Από τις 15 Ιουνίου θα δοθεί η αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική να ελέγξει μια προς μια τις καταγγελίες των πολιτών στη βάση μιας νέας υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων όπου χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει και η ατομική ευθύνη στο ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων. Ένα καθαρισμένο οικόπεδο προστατεύει τόσο την ίδια την ιδιοκτησία όσο και τις γειτονικές. Είναι μια απλή πράξη με σημαντική όμως συμβολή που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην αντίληψή μας για την προστασία και την πρόληψη από πυρκαγιές.

Ο πολίτης δεν είναι ένα απλός παραλήπτης οδηγιών. Είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής της Πολιτικής Προστασίας. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ο πιο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας. Όταν ο πολίτης ξέρει τι να κάνει, σώζει τον εαυτό του, το σπίτι του και τον γείτονά του. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ξέρετε ποια ήταν η συχνότερη αιτία πυρκαγιάς το 2024; Η αμέλεια. Το περασμένο έτος είχαμε 1.950 περιστατικά πυρκαγιών, οι οποίες συνδέονται με εργασίες υπαίθρου, όπως η καύση κλαδεμάτων και υπολειμμάτων καλλιεργειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες καθαριστικές πυρκαγιές, οι πυρκαγιές δηλαδή που μπαίνουν σκόπιμα για τον καθαρισμό περιοχών από πυκνή θαμνώδη βλάστηση, προκειμένου να δημιουργηθούν ή να διατηρηθούν βοσκότοποι για τα κοπάδια. Είχαμε επίσης άλλα 156 περιστατικά από εργασίες σε εξωτερικό χώρο, από εργαλεία δηλαδή, γεωργικά μηχανήματα».

Ακόμα, ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου στη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, η οποία, όπως είπε, θα γίνει θεσμικά το επόμενο διάστημα, ενώ έμφαση έδωσε και στον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα στηριχτεί θεσμικά και οικονομικά.