Για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις ανατροπές στα εργασιακά, θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Εργασίας έστειλε χθες υπομνήματα με πλήρη ενημέρωση για τις δρομολογούμενες αλλαγές σε όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, ενώ θα ξεκινήσει από σήμερα σειρά επαφών και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος των ενημερωτικών επαφών είναι να καθησυχάσει τους συνομιλητές του, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα για την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί το πολύ έως τα μέσα Ιουλίου. Χθες, μετά από την συνεργασία του κ. Λοβέρδου με την τρόικα «κλείδωσαν» τα κυριότερα θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Οι επικουρικές συντάξεις εξαιρέθηκαν και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο 48% που αντιστοιχεί στο ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη. Ακόμη, οριστικοποιήθηκε ότι η βασική σύνταξη θα δίνεται με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, διατύπωση που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από το 2015 και μετά κανείς (ούτε οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά) δεν θα λαμβάνει πλήρη σύνταξη πριν από τα 65.

Όλες οι μεγάλες ανατροπές επέρχονται από το 2011 και μέχρι το 2015 θα αλλάξουν το σκηνικό στο σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων. Οι κυριότερες αλλαγές που επιβάλλονται είναι οι εξής:

-Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα αφορούν όλους όσους δεν θεμελιώνουν φέτος (31.12.2010) συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Έτσι, η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία (το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 και το 2013 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60).

-Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993. Από το 2011 αύξηση έως το 2013 των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο (εξίσωση με τους άνδρες).

Οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν μέσα στο 2011, σύμφωνα με -τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων (θα μειωθούν κάτω και από το 20% της κύριας σύνταξης, φτάνοντας περίπου στο 12% σε αρκετά Ταμεία).

-Ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 2015, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης στο 70% – 80% με το άθροισμα της αναλογικής συν της βασικής σύνταξης. Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

-Η ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) θα πάει από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα αρχίσει το 2011.

-Από την 1.8.2010 για όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται ειδική εισφορά (νέο ΛΑΦΚΑ).

Για τις εργασιακές σχέσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι πιο σκληρό ακόμη και από το μνημόνιο, ωστόσο ο υπουργός σημειώνει ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εξειδικεύσει το περιεχόμενο του μνημονίου. Σημειώνει δε ότι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος θα αλλάξει μόνο στην περίπτωση που συνδικαλιστικοί φορείς και εργοδότες συμφωνήσουν μεταξύ τους και προτείνουν μια διαφορετική ρύθμιση στο πλαίσιο πάντα του μνημονίου.

Οι αλλαγές στο εργασιακό

– Μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει προειδοποίηση, είναι το μισό από αυτό που θα ήταν εάν ο εργοδότης προχωρούσε σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς προειδοποίηση. Πρακτικά, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων απολύσεων, με μειωμένες αποζημιώσεις, εφόσον θα γίνεται προειδοποίηση το πολύ μέχρι 4 μήνες πριν από την απόλυση, στην περίπτωση 20 και πλέον ετών υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση.

Με το παλαιότερο σύστημα, η αποζημίωση στα 20 χρόνια ήταν 16 μισθοί, και στην περίπτωση προειδοποίησης 16 μήνες νωρίτερα, 8 μισθοί. Τώρα, με 4 μήνες προειδοποίηση, η αποζημίωση από 16 μισθούς πέφτει σε 8.

– Και 6 εργαζομένους ανά μήνα θα μπορούν να απολύουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως και 150 εργαζομένους. Παράλληλα, αυξάνεται σε 5% κι έως 20 άτομα το όριο των ομαδικών απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 εργαζομένους.

– Έμμεση κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προβλέπεται η αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών να κινείται στο 80% του κατώτατου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

– Κατάργηση της Διαιτησίας. Η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας) παραμένει, περιορίζεται όμως ουσιαστικά στη μεσολάβηση. Για να υπάρξει διαιτησία απαιτείται ή η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών ή η μονομερής προσφυγή ενός μέρους (εργαζόμενοι ή εργοδότης) εφόσον το άλλο έχει αρνηθεί τη μεσολάβηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ωμή θεσμική εκτροπή» την υλοποίηση του Μνημονίου μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και μίλησε για πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια «να ελέγξει και να αναπέμψει» το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά.

Πηγή: in.gr