«Η Τουρκία ακόμη δεν έχει μπει στο πρόγραμμα αγοράς και αναβάθμισης των μαχητικών F -16, ενώ η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο από τα 16 αεροσκάφη που δίνονται ένα το μήνα από το 2021» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. Και συνέχισε: «Οι Τούρκοι ήταν μέσα στο πρόγραμμα των F- 35 και είχαν πληρώσει 1,5 δισ. κι όμως βγήκαν από το πρόγραμμα. Η ελληνική διπλωματία είναι εξαιρετική, πέτυχε τεράστια πράγματα. Δεν μάς χαρίστηκε, είναι ότι ξέρει να κάνει βήματα και να ισχυροποιείται καθημερινά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αίτημα της Ελλάδας ικανοποιείται με την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου και το πρώτο F-35 αναμένεται μετά το 2028. Πρόκειται για μοναδικό αεροσκάφος, με δυνατότητα να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διοίκησης και να διαχειριστεί όπλα από το Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, τονίζοντας ότι οι επιτελείς της χώρας θα διαμορφώσουν τώρα συγκεκριμένες απαιτήσεις, καθώς θέλουμε το συμβατικό F-35, και όχι αυτό της κάθετης απογείωσης, ενώ υπάρχει και τρίτος τύπος που επιχειρεί από αεροπλανοφόρα».

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απόκτηση αεροσκαφών χωρίς όπλα εκ μέρους της χώρας μας, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι τώρα διαμορφώνονται οι απαιτήσεις και πως αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αμερικανική πλευρά αποτελεί και η δυνατότητα συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην παραγωγή του αεροσκάφους F -35. «Τα οπλικά συστήματα δεν είναι το θέλω και αύριο το έχω» είπε με νόημα προσθέτοντας ότι το σχετικό πρόγραμμα θα εκκινήσει το 2030. Έκανε επίσης μνεία στην αμερικανική πρόταση για δωρεάν χορήγηση δύο C 130, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των νέων C 130 και των 60 οχημάτων μάχης Bradley καθώς και τη δυνατότητα προμήθειας αεροσκαφών ανεφοδιασμού στον αέρα. «Κάθε μήνα το αμερικανικό κράτος βγάζει κατάλογο για το τι μπορεί να δώσει. Το υλικό για να το πάρουμε εξετάζεται εξονυχιστικά» όπως είπε.

Ο κ. Στεφανής είπε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πάρει επίσημη απόφαση για τα F 16 της Τουρκίας, καθώς το Κογκρέσο θα αποφασίσει, ενώ παράλληλα «υπάρχουν αντιδράσεις. Αλίμονο αν μας έπειθαν οι προϋποθέσεις για χρήση των F -16 που θα τεθούν στην Τουρκία. Γι’ αυτό και εξοπλιζόμαστε και δυναμώνουμε το αποτρεπτικό μας δυναμικό. Η Τουρκία ακόμη δεν έχει μπει στο πρόγραμμα αγοράς και αναβάθμισης των F 16, ενώ εμείς που μπήκαμε πριν από 4 χρόνια παραλάβαμε το πρώτο από τα 16 αεροσκάφη. Το πρόγραμμα για την Τουρκία καθυστερεί λόγω των αναβαθμίσεων των 79 αεροσκαφών της και το νωρίτερο που θα πετάξουν είναι σε τρία χρόνια. Στην παρούσα κατάσταση η υπεροπλία της ελληνικής αεροπορίας είναι απόλυτη». Τέλος υπενθύμισε ότι υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση κι εντός του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και προσφεύγει ενίοτε σε στρατηγική κατευνασμού.