Η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s και η σφοδρή αντεπίθεση προς την απόφαση αυτή του οίκου από τον Ολι Ρεν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι 14 συμφωνίες συνεργασίας, κυρίως στους τομείς ναυτιλίας, τουρισμού και τηλεπικοινωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, το νέο Ασφαλιστικό – εργασιακό νομοσχέδιο, η κακή κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και η αισχροκέρδεια που παρατηρείται από τους προμηθευτές τους, η συνέχιση των αποχής των βαθμολογητών των πανελλαδικών εξετάσεων και τα προβλήματα, που δημιουργούνται σε γονείς και μαθητές, καθώς και η δημιουργία μεγάλων αστυνομικών τμημάτων με την παράλληλη κατάργηση επιμέρους μικρών, για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία προσανατολίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τετάρτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Οι Κινέζοι στο πλευρό της Ελλάδας. Υπεγράφησαν ήδη 14 ελληνοκινεζικές συμφωνίες”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “ενδυνάμωση της “στρατηγικής σχέσης” Ελλάδας – Κίνας αποτελούν οι 14 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφησαν χθες μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του Κινέζου ομολόγου του Ζανγκ Ντετζιάνγκ στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Κίνας στην Αθήνα”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Διέξοδος για τα νοσοκομεία. Αδιέξοδο για τις Πανελλαδικές. Υγεία και Παιδεία σε κατάσταση (νευρικής) κρίσης”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “την ώρα που γίνονταν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, στο “Δαφνί” οι προμηθευτές αρνήθηκαν να παραδώσουν τρόφιμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη σίτιση των ασθενών”. “Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για εμπαιγμό σχετικά με τις αμοιβές τους, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου παραδέχτηκε ότι η αποχή έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα”.

Η ΑΥΓΗ: “Μυστική διαπραγμάτευση για το χρέος. Citigroup και Barclay’s βγάζουν εκτός αγοράς τα ελληνικά ομόλογα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “με φόντο τα εντεινόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του ευρώ, δρομολογείται υπόγεια άτυπη αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μνημονίου, ακόμη και αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, θα εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ τα προσεχή χρόνια. Η Moody’s που υποβάθμισε προχθές τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία “σκουπίδια” χθες υποβάθμισε και τις έξι βασικές ελληνικές τράπεζες”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Πουλάνε φάρμακα 750% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μεγάλη ληστεία από το καρτέλ των φαρμακοβιομήχανων”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “σε ανθρωπιστική κρίση στο ΕΣΥ οδηγεί μαθηματικά το εκβιαστικό μπλόκο σε σκευάσματα και υλικό από το καρτέλ των φαρμάκων και των προμηθευτών (ακόμα και για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, χειρουργείων και αιμοκαθάρσεων), που αδίστακτα, ακόμα και ενώπιον του υπαρκτού πλέον κινδύνου να μετράμε απώλειες ζωών, απαιτούν από το Δημόσιο κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισαν μέσω υπερτιμολογημένων ως και 750% σε σχέση με τις μέσες ευρωπαϊκές τιμές συμβάσεων”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Σκληρό παζάρι για επικουρική και μητέρες. Ως την Παρασκευή κλείνει το Ασφαλιστικό”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “ως την τελευταία στιγμή συνεχίζεται το σκληρό “παζάρι” της κυβέρνησης με τους ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνηθούν οι αλλαγές στις συντάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011″.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Αλλάζουν όλα στο ασφαλιστικό των ΔΥ. Το σχέδιο νόμου έχει συνταχθεί και θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ΑΔΕΔΥ”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “σαρωτικές αλλαγές, που θα αλλάξουν ριζικά τον χάρτη ασφάλισης και συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, προωθεί η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη συντάξει και θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα στην ΑΔΕΔΥ. Οι αλλαγές προβλέπουν: αύξηση του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων μητέρων κατά 5 έτη, κατάργηση των σημερινών ορίων για τη συνταξιοδότηση μητέρων με τρία παιδιά. Κατάργηση των πρόωρων αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων. Κατάργηση της “υποχρεωτικής” συνταξιοδότησης στα 58 ή 60 χρόνια. Αντικίνητρα για εργασία των συνταξιούχων του Δημοσίου”.

ΕΘΝΟΣ: “Στο συρτάρι το 30% των γραπτών. Πανελλαδικές: Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “μετέωρο είναι το 30% από τα γραπτά των πανελλαδικών. Η αποχή των καθηγητών από τη βαθμολόγηση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων για τους βαθμούς τους”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Αϊ σιχτίρ γραικύλοι. Δώρο στον χαλίφη Ερντογάν από τον γκιαούρη Έλληνα Πρωθυπουργό η αναστήλωση του τζαμιού στο Μοναστηράκι που είναι το έμβλημα της Άλωσης των Αθηνών από τον Μωάμεθ τον Πορθητή”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “το είχε προαποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου ν’ αναστηλώσει το τζαμί στο Μοναστηράκι πριν τον ερχομό του Ερντογάν. Το Φετιχιέ τζαμί στην ιστορική Αθηναϊκή πλατεία είναι το σύμβολο της Άλωσης των Αθηνών από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Η Αγία Σοφία, το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης και μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, αφού έγινε τζαμί τώρα είναι μουσείο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Η πιο άγρια σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Χοντρά λεφτά για ενοίκια όταν “αραχνιάζουν” τα κρατικά ακίνητα”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “δίνουμε ένα θησαυρό για ενοίκια τη στιγμή που δεκάδες ακίνητα του Δημοσίου είναι ανεκμετάλλευτα. Συγκλονιστικές και τεκμηριωμένες αποκαλύψεις από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη. Η ΕΘΕΛ έχει ανεκμετάλλευτο ακίνητο στο Θριάσιο αξίας 4,26 εκατομμυρίων ευρώ και ανεκμετάλλευτο οικόπεδο στον Άγιο Ιερόθεο Περιστερίου αξίας 20,3 εκατ. ευρώ”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Υγεία: Το “πάρτυ” των πιράνχας άρχισε με Άκη – Μαριλίζα. Πως άρχισε το 2001 με την κατάργηση των διαγωνισμών η αισχροκέρδεια των προμηθευτών στα νοσοκομεία”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το σύστημα υγείας στη χώρα μας πληρώνει τα φίλτρα αιμοκάθαρσης 8 φορές περισσότερο από την Κύπρο, τους βηματοδότες 4 φορές περισσότερο από τη Γερμανία και τα ορθοπεδικά υλικά 5 φορές περισσότερο από την Αγγλία”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Άνω απολύσεις και όρια ηλικίας. Ανατροπές – εξπρές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μέσα σε 48 ώρες ανατρέπεται το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο. Κυβέρνηση και τρόικα καταλήγουν στο περιεχόμενο ενός Προεδρικού Διατάγματος (γα τις απολύσεις) δύο υπουργικών αποφάσεων (Διαιτησία και αμοιβές κάτω των βασικών μισθών) και δύο νομοσχεδίων: το Ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν για σκληρές αντιδράσεις, ενώ σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα”.

ΕΣΤΙΑ: “Η καθέλκυσις του Αβέρωφ. Τι έγραφε η “Εστία” προς 100 ετών”.

Η εφημερίδα παραθέτει χαρακτηριστικό αφιέρωμα της εποχής. “Το θωρηκτόν που εκύλησε προχθές σιγά-σιγά εις τα νερά της Γενούης, διά να πάρη το βάπτισμα της θαλάσσης, μας δίδει την ιδέαν της δυνάμεως της φυλής όχι τόσον με τα κανόνια και τους πύργους και τον αδιαπέραστον χαλύβδινον θώρακα, όσον και μόνον με το όνομά του”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Το νέο ασφαλιστικό – εργασιακό”. Σύνταξη στα 65 και για τους προ του 1993″.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “πλήρως εναρμονισμένο με τις διατάξεις του Μνημονίου είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιασθεί αύριο στους ελεγκτές της τρόικας και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουνίου. Με το νομοσχέδιο καθορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (και για τους προ του 1993 ασφαλισμένους) το 65ο έτος της ηλικίας.Σε ηλικία 60 ετών θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, καθώς και οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με 35ετία”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “14 συμφωνίες Ελλάδας – Κίνας. Σφραγίδα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “με την υπογραφή 14 συμφωνιών ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνάντηση μελών της κυβέρνησης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και Ελλήνων επιχειρηματιών με κινεζική αντιπροσωπία, υπό τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Ντετζιάνγκ στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Καλλικράτης” και στην ΕΛ.ΑΣ. Γίνονται 50 (από 148) τα Τμήματα στην Αττική”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “σχέδιο “Καλλικράτης” και στην Ελληνική Αστυνομία. Τη δημιουργία μεγάλων Αστυνομικών Τμημάτων για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ενοίκια κτιρίων επιδιώκει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Να μην πληρώσει ο λαός χρέη, ελλείμματα και κρίση. Έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μέτρα τα οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί και προεκλογικά να προχωρήσουμε, μέτρα αλλαγών που εμείς προτείναμε και θέλουμε”, είπε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας αυτό που πάντα έλεγε το ΚΚΕ ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει το πρόγραμμά του σε όφελος της στρατηγικής του κεφαλαίου”.

Η ΧΩΡΑ: “Η μεγάλη απόβαση των Κινέζων. Δεκατέσσερις συμφωνίες με Κίνα υπέγραψε χθες η κυβέρνηση”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ο “Δρόμος του Μεταξιού” άνοιξε διάπλατα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτήν της ΝΔ κι έτσι οι Κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πιθανόν να αποτελέσουν την σανίδα Σωτηρίας για την Ελληνική οικονομία. Χθες υπεγράφησαν 14 κολοσσιαίες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Κίνας σε μια σειρά νευραλγικούς τομείς”.

City Press: “Μέτρα υπέρ των πολιτών”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “δύο σημαντικές αποφάσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν χθες από συναρμόδιους υπουργούς. Η μία απόφαση αφορά τη μετεγκατάσταση των δύο τελευταίων μονάδων του ΟΚΑΝΑ από το αστικό-ιστορικό κέντρο και η δεύτερη την “απόδοση” των στρατιωτικών νοσοκομείων στους πολίτες”.

Metro: “Κραχ στο σεξ και τον γάμο”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σεξουαλικές επιδόσεις των Ελλήνων ανδρών παρουσιάστηκαν χθες, μετά από μεγάλη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.”

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Σχέδιο πόλης για 80.000 στρέμματα στο νομό Θεσσαλονίκης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Αθήνα- Πεκίνο …συμμαχία! Κινεζική ατμομηχανή στην ελληνική οικονομία”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Διοχέτευση…ενισχύσεων 650 εκατ. σε μικρομεσαίες”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε 7.400 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης, εμπορίου, τουρισμού και υπηρεσιών στο πλαίσιο των ΠΕΠ. Εντός των επόμενων ημερών θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να υπογράψουν συμβάσεις υλοποίησης. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 55%-65%, ενώ το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως έντασης απασχόλησης”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Φορολογικά κίνητρα, φρένο στις απολύσεις. Απόφαση Γ. Παπακωνσταντίνου για τόνωση της απασχόλησης”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τουλάχιστον σταθερό το ύψος της απασχόλησης, δίνει με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτήν, όσες επιχειρήσεις για δύο συνεχείς χρήσεις παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους και παρόλα αυτά διατηρούν σταθερή την απασχόληση, θα φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή κατά 3 μονάδες. Ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπεται και για τους επαγγελματίες”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Casus belli για την Ευρώπη οι νέοι …χρησμοί της Moody’s. Σφοδρή αντεπίθεση στην απόφαση του Διεθνούς Οίκου από Ρεν και Γιούνκερ”.

Η εφημερίδα γράφει ότι ” σε μία ασυνήθη, όσο και έντονη, αντεπίθεση, οι κκ Ολι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν συντονισμένα χθες την απόφαση του διεθνούς οίκου να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά κατά 4 ολόκληρες βαθμίδες και να τα θέσει σε καθεστώς “junk”, κάνοντας ευθέως λόγο για “ατυχή” και “παράλογη” ενέργεια.”

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά της υποβάθμισης”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “άμεσες ήταν οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Moody’s προκαλώντας σημαντικά μεγαλύτερο κόστος στις ελληνικές τράπεζες κατά το δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.