Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή της ζωής του βασιλιά Κάρολου αποκαλύπτεται στο κοινό: περισσότερα από 70 έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες που τον συνόδευσαν στα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, εκτίθενται για πρώτη φορά Αίθουσα Χορού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Η έκθεση, με τίτλο «The King’s Tour Artists», παρουσιάζει τέσσερις δεκαετίες δημιουργιών από καλλιτέχνες που συνόδευσαν τον Κάρολο στις υπερπόντιες περιοδείες του. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει και μία ακουαρέλα φιλοτεχνημένη από τον ίδιο τον βασιλιά, την οποία δημιούργησε μαζί με τον John Ward -τον πρώτο καλλιτέχνη που κάλεσε να τον συνοδεύσει- πάνω στο κατάστρωμα του Royal Yacht Britannia κατά την επίσκεψή τους στην Ιταλία, τον Μάιο του 1985.
Συνολικά, ο βασιλιάς επέλεξε έργα 43 διαφορετικών καλλιτεχνών μέσα από περισσότερες από 300 δημιουργίες που φυλάσσονται στην ιδιωτική του συλλογή. Τα έργα αποτυπώνουν στιγμές από τις επισκέψεις του σε 95 χώρες και περιοχές, και η έκθεση ολοκληρώνεται με ένα ψηφιακό σχέδιο σε iPad από τον Fraser Scarfe, που απεικονίζει τη Βασιλική του San Vitale στη Ραβέννα -έναν από τους πιο πρόσφατους σταθμούς του βασιλιά Καρόλου τον περασμένο Απρίλιο.
Στόχος της έκθεσης, όπως εξηγεί στο hellomagazine.com η ανώτερη επιμελήτρια του Royal Collection Trust, Kate Heard, είναι να αναδείξει τον ρόλο του βασιλιά όχι μόνο ως ενθουσιώδους καλλιτέχνη, αλλά και ως ενεργού προστάτη των τεχνών. «Σε αυτές τις πρώιμες περιοδείες, ο Μεγαλειότατος ζωγράφιζε συχνά δίπλα στους καλλιτέχνες που τον συνόδευαν. Όσο όμως οι βασιλικές υποχρεώσεις πλήθαιναν, γινόταν πιο δύσκολο να βρεθεί χρόνος για κάτι τέτοιο», σημειώνει.
Η ιδέα για την έκθεση και το συνοδευτικό βιβλίο The Art of Royal Travel: Journeys with The King ανήκει στον Earl of Rosslyn, προσωπικό γραμματέα του βασιλιά και της βασίλισσας, ο οποίος πέρασε τρεις μήνες εντοπίζοντας και συγκεντρώνοντας τα έργα από όλες τις κατοικίες του μονάρχη.
Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα πως το κοινό θα αναγνωρίσει το διαχρονικό ενδιαφέρον του βασιλιά για την προώθηση και στήριξη καλλιτεχνών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια παράδοση που έχει καθιερωθεί και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ίδιους τους δημιουργούς.
Ξεχωριστή ιστορία αποτελεί και το έργο που φιλοτέχνησε η Mary Anne Aytoun Ellis στον Καναδά το 2001, χρησιμοποιώντας ακουαρέλες αναμεμειγμένες με… μπύρα -αναγκαστική επιλογή, όταν ο σκύλος μιας συντρόφου της έφαγε τα αυγά που προορίζονταν για αυγοτέμπερα και έριξε και το δοχείο με το νερό!