Με λόγια που συγκινούν και ταυτόχρονα συγκλονίζουν, η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μίριαμ Μάργκελιζ, γνωστή παγκοσμίως για τον ρόλο της ως καθηγήτρια «Πόμον Σπράουτ» στις ταινίες Harry Potter, αποκάλυψε ότι η κατάσταση της υγείας της είναι τέτοια που δεν της αφήνει πολύ χρόνο ζωής.
Σε συνέντευξή της στους Times, η 84χρονη ηθοποιός μίλησε με ειλικρίνεια για την απόσυρσή της από την υποκριτική και τη μάχη που δίνει καθημερινά.
«Όταν ξέρω ότι δεν έχω πολύ χρόνο ζωής -και πιθανότατα θα πεθάνω μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια– δεν θέλω να αφήσω πίσω μου τις παραστάσεις. Είναι μεγάλη χαρά. Λαχταρώ να παίξω ρόλους που δεν με περιορίζουν σε αναπηρικά καροτσάκια, αλλά δεν είμαι αρκετά δυνατή», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Pagesix.
Η Μάργκελιζ, που έχει συμμετάσχει και σε ταινίες όπως το «The Age of Innocence», αποκάλυψε ότι πάσχει από στένωση της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που την έχει καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.
«Είμαι ανάπηρη. Χρησιμοποιώ κάθε είδους βοήθεια», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη στο περιοδικό Closer.
«Έχω δύο μπαστούνια – είναι βαρετά. Αλλά το σκούτερ μου είναι πολύ διασκεδαστικό».
Η κατάσταση της υγείας της δεν σταματά εκεί. Το 2023, σε εμφάνισή της στο podcast Table Manners, αποκάλυψε ότι είχε υποβληθεί σε αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με βαλβίδα από αγελάδα.
«Έχω καρδιά αγελάδας τώρα», είπε με χιούμορ. «Λοιπόν, όχι ολόκληρη την καρδιά. Έχω αντικαταστήσει μια αορτική βαλβίδα με αορτική βαλβίδα αγελάδας. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ για αυτή την επέμβαση, αλλά με έσωσε από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς».
Παρά τις δυσκολίες, η Μάργκελιζ διατηρεί το χαρακτηριστικό της πνεύμα και το χιούμορ. Σε συνέντευξή της στη βρετανική Vogue, δήλωσε: «Δεν φοβάμαι πια τον θάνατο. Όταν είσαι νέος, δεν τον σκέφτεσαι καθόλου. Σκέφτεσαι μόνο το επόμενο γ@μημένο σου βήμα, βασικά. Εγώ σκέφτομαι πολύ τον θάνατο».
«Δεν μπορείς να μην έχεις επίγνωση ότι ο χρόνος που έχεις μπροστά σου είναι λιγότερος από αυτόν που έχεις πίσω σου», πρόσθεσε. «Ακόμα σκύβω και βουτάω. Είμαι ανοιχτή σε νέες εμπειρίες. Απλώς ξέρω ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».