Πιθανότατα δεν χρειάζεσαι κάποιον να σου πει ότι η χαλάρωση είναι απαραίτητη για τη σωματική και τη ψυχική υγεία σου, αλλά τελικά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να εμποδίσουν την ουσιαστική χαλάρωσή σου και η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε στ’αλήθεια να χαλαρώσουμε στην πράξη. Πρόκειται, όμως, για μια δεξιότητα που αξίζει να τελειοποιήσεις — όλοι χρειαζόμαστε τρόπους για να χαλαρώνουμε ουσιαστικά και όλοι χρειαζόμαστε περισσότερη ξεκούραση από ό,τι νομίζουμε, ειδικά αυτή την περίοδο.

Για πολλούς, η χαλάρωση είναι πιο εύκολη να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί, οπότε αν σε έφερε σε αυτό το άρθρο ένα google search «δεν μπορώ να χαλαρώσω», συνέχισε να διαβάζεις.

1. Μάθε τι πραγματικά σε χαλαρώνει

Για παράδειγμα, ίσως έχεις την τάση να μετράς το Instagram scrolling ως χαλάρωση. Αυτό μπορεί να είναι ξεκούραστο για μερικούς ανθρώπους, αλλά για πολλούς είναι πιο αγχωτικό από οτιδήποτε άλλο. Ή ίσως πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που έχεις ακούσει ότι είναι χαλαρωτικά, όπως ο διαλογισμός ή ένα σπα στο σπίτι, αλλά εσύ τα βρίσκεις εξαιρετικά βαρετά. Η χαλάρωση δεν είναι one-size-fits-all και δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι σε όλους. Επιπλέον, ήξερες πως υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη ξεκούρασης;

Η χαλάρωση δεν είναι μία δραστηριότητα, αλλά το αποτέλεσμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Και το ποιες δραστηριότητες οδηγούν σε χαλάρωση θα εξαρτηθεί από εσένα. Εξερεύνησε χόμπι, διαφορετικούς τύπους σωματικής δραστηριότητας, πρακτικές αυτοφροντίδας και ρώτησε τον εαυτό σου: «Πώς νιώθω αφού το κάνω αυτό; Νιώθω προσγειωμένος; Νιώθω σταθερός; Νιώθω άνετα;» Αν ναι, ίσως αυτό είναι κάτι που μπορεί να βρίσκεται στη λίστα σου με ό,τι σε ξεκουράζει. Κι αν όχι, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

2. Βάλε πρόθεση στη χαλάρωσή σου

Η πρόθεση είναι ο «χρυσός κανόνας» της χαλάρωσης. Για να είναι αποτελεσματική η χαλάρωση, πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτή. Η αλήθεια είναι ότι στερούμε ποιοτικό χρόνο από τη χαλάρωσή μας συνέχεια. Μας αποσπά την προσοχή το email ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκεφτόμαστε τις λίστες υποχρεώσεων μας. Αφήνουμε τους εαυτούς μας ανοιχτούς σε περισπασμούς ή περιπλανιόμαστε άσκοπα ανάμεσα σε δραστηριότητες επειδή στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Αντίθετα, συνήθισε να λές στον εαυτό σου: «Εντάξει, ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις» και να ξέρεις πραγματικά τι σημαίνει αυτό.

Το «να ξεκουραστείς» ή το «να ξεφύγεις» είναι σημεία εκκίνησης, αλλά βοηθάει να γίνεις συγκεκριμένη. Για ποιο λόγο χαλαρώνεις; Για να αποσπάσεις την προσοχή σου από τα προβλήματα της δουλειάς; Για να πάρεις ενέργεια και να «βουτήξεις» ξανά στη ζωή; Για να διαχειριστείς το άγχος σου;

Από εκεί, μπορείς να καταλάβεις πώς θα υποστηρίξεις καλύτερα τις ανάγκες σου, τόσο επιλέγοντας τη σωστή δραστηριότητα όσο και υπολογίζοντας ποια όρια πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, όπως να μην ελέγξεις το τηλέφωνό σου κατά τη διάρκεια εκείνης της ώρα.

3. Προγραμμάτισε τον χρόνο ξεκούρασής σου και γίνε γενναιόδωρη με αυτόν

Όταν δεν προγραμματίζεις πράγματα, τείνεις να παίρνεις αποφάσεις με βάση το πώς νιώθεις τη δεδομένη στιγμή. Και ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ξεκούραση μερικές φορές, άλλες φορές λειτουργεί εναντίον σου. Αν περιμένεις να νιώσεις ότι «αξίζεις» να χαλαρώσεις, δεν θα ξεκουραστείς ποτέ αρκετά. Πρέπει να το ενσωματώσεις στο πρόγραμμά σου, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για 15 λεπτά. Το πιο σημαντικό μέρος του προγραμματισμού; Να είσαι ειλικρινής σχετικά με αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι.

4. Απόλαυσε στιγμές χαλάρωσης μέσα στην εβδομάδα

Είναι εύκολο να υποπέσεις σε μία νοοτροπία «όλα ή τίποτα» όσον αφορά στη χαλάρωσή σου. Ίσως πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ξεκουράζεσαι μόνο τα σαββατοκύριακα. Ή ίσως λες στον εαυτό σας ότι δεν έχει τον χρόνο για να ξεκουραστεί «σωστά», οπότε δεν το κάνεις καθόλου. Όταν το κάνεις αυτό, όχι μόνο δεν ξεκουράζεσαι ουσιαστικά, αλλά καταλήγεις να στραφείς σε δραστηριότητες που δεν είναι τόσο ξεκούραστες. Προγραμμάτισε μικρές στιγμές χαλάρωσης μέσα στην εβδομάδα που θα σε ανανεώσουν, ακόμα κι αν είναι 10, 15 ή 20 λεπτά.

Όταν δεν έχεις μικρότερες στιγμές πιο τακτικά, μπορεί να υπερβάλλεις. Και δεδομένου ότι για πολλούς, οι υπερβολές κάθε είδους μπορεί να συνοδεύονται από ενοχές, ντροπή και άλλα συναισθήματα που επηρεάζουν την ικανότητά μας να χαλαρώνουμε πραγματικά, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ενσωματώνουμε τη χαλάρωση στο πρόγραμμά σας τακτικά. Επομένως, δοκίμασε να μοιράσεις τις χαλαρωτικές δραστηριότητές σου μέσα στην εβδομάδα, αντί να τις αφήσεις όλες για το σαββατοκύριακο, και δες πώς λειτουργεί αυτό για εσένα.

5. Καθιέρωσε μια ιεροτελεστία για να μπεις στο mood

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεσαι από το σπίτι. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, τα όρια μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής μπορεί να θολώσουν, επειδή δεν έχουμε τις συνήθεις ρουτίνες που βοηθούν να σηματοδοτήσουν την αρχή και το τέλος μιας εργάσιμης ημέρας. Για παράδειγμα, δεν έχουμε μια μετακίνηση ή την πράξη της φυσικής αποχώρησης από το γραφείο. Μπορεί να μην φαίνεται κάτι τεράστιο, αλλά αυτά τα τελετουργικά είναι πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμα όταν πρόκειται να πεις στον εγκέφαλό σου ότι είναι ώρα να βγεις από τη λειτουργία εργασίας και να μπεις στη λειτουργία χαλάρωσης.

Ευτυχώς, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου τελετουργικό που θα λειτουργήσει ως σημάδι μετάβασης. Κάνε μια βόλτα, διαλογίσου, ασκήσου, κάνε μία γρήγορη οικιακή δουλειά, γράψε τη λίστα με τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας ή ό,τι σε βοηθά για να πεις στον εαυτό σου πως «εντάξει, η εργάσιμη ημέρα τελείωσε και ήρθε η ώρα χαλάρωσης».

Η ανάγκη σου να βελτιώσεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη χαλάρωσή σου είναι μια αξιόλογη προσπάθεια για πολλούς λόγους, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσθετη πηγή άγχους ή κάτι που πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει συνεχώς. Θα υπάρξουν μέρες που θα αντιμετωπίζεις αρνητικές σκέψεις και ενοχές ή που θα επιλέγεις να κάνεις κάτι άλλο από αυτό που ξέρεις πως λειτουργεί καλύτερα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές τέτοιες μέρες και αυτό είναι εντάξει. Στο τέλος της ημέρας, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις πιο συμπονετική και ευγενική με τον εαυτό σου.