Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Κω, όπου εδώ και 10 μήνες δεν έχει παθολόγο. Έτσι όταν πηγαίνει ένα ασθενής στο νοσοκομείο στα έκτακτα περιστατικά καλείται να φέρει μαζί του και έναν ιδιώτη γιατρό, που πληρώνει ο ασθενής όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του Radio Πρώτο, Σάντυ Λαδικού.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε πολλές άλλες ειδικότητες γιατρών: υπάρχει ένας παιδίατρος με αποτέλεσμα πολλοί τοκετοί να γίνονται από ιδιώτες γιατρούς, ένας ακτινολόγος στο νησί, ενώ αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχε πνευμονολόγος την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.

Από την άλλη «έτρεξε» μία διαφημιστική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου καλεί τους κατοίκου στην Κω να μεταβούν στην Αλικαρνασσό μέχρι και με δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε υπερσύγχρονες κλινικές και με προσωπικό που μιλάει ελληνικά.

«Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο»

Η Γαρυφαλλιά Καρανάσιου, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Κω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη. «Η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε μία νεφρολόγο, το προσωπικό δεν φθάνει και υπάρχει ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί» είπε. Επίσης τόνισε ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο της υγείας τα έχουν επισημάνει αρκετές φορές, αλλά δεν έχε υπάρξει καμία πρόσληψη σε καμία ειδικότητα.

Η Πόπη Ζερβού, κάτοικος νησιού περιέγραψε: «Πριν λίγα χρόνια χρειάστηκε να πάω στα έκτακτα στο νοσοκομείο και χρειαζόμουν νευρολόγο, δεν υπήρχε ούτε παθολόγος με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει διακομιδή στην Ρόδο για κάτι απλό. Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο».

«Οι παθογένειες είναι παθογένειες ετών»

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος έκανε παρέμβαση στην εκπομπή σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και την υποστελέχωση του νοσοκομείου.

«Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα διαχρονικό, η υποστελέχωση δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Έχουμε κάνει 4 προκηρύξεις θέσεων παθολόγων που κατέστησαν άκαρπες. Ο λόγος που δεν έρχονται δεν είναι ένας, είναι πολλοί οι λόγοι. Ο δήμος επιδοτεί με 450 ευρώ μηνιαίως τους γιατρούς που έρχονται στην Κω, καλύπτοντας τους τη στέγαση. Τα επισιτιστικά καταστήματα αποφάσισαν πριν 15 μέρες να επιδοτήσουν κάθε γιατρό με 300 ευρώ. Οι παθογένειες είναι παθογένειες ετών, είναι το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί» είπε.