Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 θα μπορούσε να καθυστερήσει, με στόχο να καλύψει όλες τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα, καθώς η πρώτη δόση προσφέρει μεγάλη προστασία, τονίζουν δύο ερευνητές σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 92,6% μετά την πρώτη δόση, σημειώνουν οι Danuta Skowronski και Gaston De Serres, στηριζόμενοι στην ανάλυση των εγγράφων που υποβλήθηκαν από την Pfizer στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα ευρήματα αυτά είναι παρόμοια με την αποτελεσματικότητα 92,1% της πρώτης δόσης του εμβολίου της Moderna, λένε στην επιστολή.

Στην απάντησή της, η φαρμακοβιομηχανία επισήμανε ότι οι εναλλακτικές στη χορήγηση των δόσεων δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη και πως η απόφαση έγκειται στις υγειονομικές αρχές.

Ορισμένες χώρες, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το πρακτορείο, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις, μελετούν δοσολογίες ή ποσότητες διαφορετικές από εκείνες που εξετάστηκαν στις κλινικές δοκιμές.

Οι Skowronski και De Serres προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τη διάρκεια της προστασίας με μία μόνο δόση, ωστόσο τόνισαν ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης έναν μήνα μετά την πρώτη παρείχε «λίγο πρόσθετο όφελος βραχυπρόθεσμα».

Η οδηγία για το εμβόλιο της Pfizer είναι να χορηγείται με διαφορά 21 ημερών. Η αμερικανική FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιμένουν στο διάστημα που εξετάστηκε στις δοκιμές.