Η γρίπη των χοίρων είναι και πάλι εδώ. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε (με ή χωρίς εμβόλιο); Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη λύνει τις απορίες και δίνει απλές οδηγίες προστασίας από τον ιό.

Πρέπει να ανησυχήσω;

Όχι, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης. Οι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η νέα γρίπη (ή γρίπη των χοίρων ή γρίπη Η1Ν1) κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτές της κοινής γρίπης που πλήττει τον πληθυσμό κάθε χρόνο. Αυτό, ωστόσο, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό, ειδικά αν ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Εκτός από τις κλασικές ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), ιδιαίτερη προσοχή για τη νέα γρίπη πρέπει να δώσουν και όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
– υγιείς παχύσαρκοι
– υγιείς καπνιστές (όσοι καπνίζουν περισσότερο από 1 πακέτο ημερησίως και για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τη δεκαετία)
– παιδιά από 0 έως 6 ετών
– έγκυοι
– πτηνοτρόφοι και κτηνίατροι (για να αποφευχθεί ο θανατηφόρος συνδυασμός του ιού με αυτόν της γρίπης των πτηνών)
– επαγγελματίες στον χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικό προσωπικό)

Πρέπει να εμβολιαστώ;

Ναι, αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, αν δεν μπορείτε να απουσιάσετε από την εργασία σας σε περίπτωση που νοσήσετε ή αν έρχεστε σε επαφή με μωρά έως 6 μηνών. Ποτέ δεν είναι αργά για να εμβολιαστείτε, έστω και αν τώρα δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα (η ιδανική εποχή είναι τον Οκτώβριο). Όπως εξηγεί η κα Μοσχοβάκη, το εμβόλιο είναι αυτό της εποχικής γρίπης ενισχυμένο με τα αντιγόνα Η1Ν1.

Πώς μπορώ να προστατευθώ;

– Αερίστε καλά τους χώρους.
– Αποφύγετε τα μέρη με συνωστισμό.
– Πλύνετε καλά και συχνά τα χέρια σας. Το σαπούνι πρέπει να παραμένει στα χέρια σας για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.
– Όταν βήχετε, καλύπτετε το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα σας.
– Μην αγγίζετε, παρά μόνο με καθαρά χέρια, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
– Αποφύγετε το κάπνισμα.
– Φροντίστε να τρώτε σωστά, καταναλώνοντας απ’ όλες τις ομάδες τροφών (ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά), λαμβάνοντας επαρκή ποσότητα υγρών και αποφεύγοντας τις στερητικές δίαιτες. Κάντε κλικ και δείτε τις τροφές που προστατεύουν από τη γρίπη.
– Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα, τηρήστε σχολαστικά το διατροφικό πρόγραμμα που συνάδει στο πρόβλημά σας.
– Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, διασφαλίστε ότι κάνετε τακτικές προληπτικές εξετάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκεί;

Τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης συμπίπτουν με αυτά της εποχιακής γρίπης: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στις αρθρώσεις, συνάχι κ.λπ. Διαρκούν από 5 έως 7 μέρες. Αν δεν διαπιστώσετε ύφεση μετά την τρίτη μέρα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Πρέπει να με δει γιατρός;

Σε περίπτωση που νοσήσετε και ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, πρέπει να τεθείτε υπό ιατρική παρακολούθηση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι υπόλοιποι πρέπει να δουν τον γιατρό τους αν δεν δουν βελτίωση μετά την τρίτη μέρα ή αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα (υψηλός πυρετός, πυρετός που δεν υποχωρεί στα αντιπυρετικά, δύσπνοια/αδυναμία αναπνοής).

Πηγή: in2life.gr