«Παρατηρούμε αχαρτογράφητους χώρους. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό. Η Αστυνομία δεν είναι εξοικειωμένη. Αλλά καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αναχαιτίσει το φαινόμενο», ανέφερε στους Financial Times o υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Ο έλληνας αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι κάποιοι μεμονωμένοι αξιωματικοί μπορεί να δείχνουν συμπάθεια στο νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που έχει κατηγορηθεί για μεγάλο μέρος της βίας και το οποίο κόμμα κέρδισε ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 7% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου.

«Είναι γεγονός ότι ο βασικός αντίπαλος του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι η επικράτηση του Νόμου» είπε ο κ. Δένδιας. «Αν η Αστυνομία είναι αποτελεσματική, τότε η Χρυσή Αυγή δεν έχει λόγο ύπαρξης» σχολίασε.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης μίλησε σε μια περίοδο που οι ρατσιστικές επιθέσεις εμπνέουν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα, δωδεκάδες μελών της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους και βουλευτές και θρησκευτικές ομάδες πήγαν στο θέατρο Χυτήριο και προσπάθησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης «Corpus Christi».

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αλλά δεν εναντιώθηκε όταν ο Χρήστος Παππάς, Βουλευτής, απομάκρυνε έναν κρατούμενο από μια αστυνομική κλούβα.

Σε άλλη περίπτωση, μια ομάδα αριστεριστών κατηγόρησαν την Ελληνική Αστυνομία για βασανισμό, ισχυριζόμενοι ότι τους έκαψαν με αναπτήρες και χρησιμοποίησαν πάνω τους όπλα taser (ηλεκτροσόκ) μετά από σύγκρουση με την Χρυσή Αυγή. Ο κ. Δένδιας αποδέχθηκε ότι οι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν βία για να συλλάβουν τους αριστεριστές, αλλά στάθηκε στην άρνησή τους ότι υπήρξε βασανισμός.

«Ας είμαστε ειλικρινείς», είπε ο κ. Δένδιας. «Για να εκτελέσεις τα καθήκοντά σου, θα πρέπει να αποδεχτείς εξ ορισμού ότι μπορεί να μην έχεις πολιτικό μέλλον».

«Δεν ισχύει ότι οι ταραχές και οι μολότοφ προκαλούνται επειδή ορισμένοι νέοι ξαφνικά εκρήγνυνται και θέλουν να εκφραστούν», δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Αυτό είναι ένα πολύ καλά ενορχηστρωμένο φαινόμενο από ανθρώπους που ενεργούν με πολύ επαγγελματικό τρόπο. Χρησιμοποιούν τους νέους και την κατανοητή οργή τους ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως κατεστημένο».

Η επίσκεψη της Μέρκελ

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα: «Είχαμε λάβει σημάδια από την άκρα αριστερά ότι οι καμπάνες της κόλασης επρόκειτο να χτυπήσουν και άλλα παρόμοια. Και ήμασταν ικανοί να αποφύγουμε όλο αυτό το είδος της βίας. Ούτε μια μολότοφ δεν εμφανίστηκε».

«Αν το ζήτημα των παράνομων μεταναστών αντιμετωπίζεται, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του νεοναζιστικού φαινομένου σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ότι η προσέγγισή του να στείλει 2.000 επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα άρχισε να αποδίδει καρπούς στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, όπου είναι πλέον γνωστή εικόνα η αστυνομία να ελέγχει τα χαρτιά των μεταναστών. Αλλά αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια για μια σειρά από «κέντρα κράτησης», όπου έχουν τεθεί υπό κράτηση οι μετανάστες.

«Το άνοιγμα αυτών των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης ήταν κάτι που με έφερε σε άμεση αντιπαράθεση με τμήματα της ελληνικής κοινωνίας … και με μέλη του Κοινοβουλίου που ήταν φίλοι μου εδώ και χρόνια. Και τώρα θα πρέπει να πάω στις εκλογικές τους περιφέρειες και να κάνω κάτι που ξέρω ότι δεν είναι καθόλου δημοφιλές», είπε. «Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».