Σε «ξενοδοχείο» μεταναστών, έχει μετατραπεί το ημιτελές κτίριο που ξεκίνησε να ανεγείρεται στο Συκούριο, το 2000, με σκοπό να φιλοξενήσει το δημαρχείο του πρώην δήμου Νέσσωνος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθερία», σήμερα όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί το όραμα ενός σύγχρονου δημαρχείου, αλλά μετά από δώδεκα χρόνια, έχει καταλήξει να αποτελεί τον εφιάλτη της τοπικής κοινωνίας, καθώς μετατράπηκε σε καταφύγιο άστεγων μεταναστών και ως εκ τούτου εστία μόλυνσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Στρώματα, παλιά αντικείμενα, ρούχα, σκουπίδια και περιττώματα σχεδόν σε όλη την έκτασή του, συνθέτουν την εικόνα του στο εσωτερικό του, ενώ αναδύεται μια ανυπόφορη δυσοσμία, που αν μη τι άλλο παραπέμπει σε εστία μόλυνσης που έχει αναπτυχθεί και χρήζει άμεσης παρέμβασης από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι «κάτοικοι» του κτιρίου, έχουν στήσει ένα νοικοκυριό χρησιμοποιώντας τα δωμάτια και διαμορφώνοντάς τα σύμφωνα με τις ανάγκες τους, κλείνοντας ακόμη και τα ανοίγματα του κτιρίου, με ό,τι υλικά τους εξυπηρετούν γι’ αυτές τις αυτοσχέδιες κατασκευές.

Οι κάτοικοι του Συκουρίου, επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί για την εγκατάλειψή του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κατάστασης που επικρατεί μέσα σε αυτό, τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο στους αρμόδιους του πρώην δήμου Νέσσωνος, όσο και σε αυτούς του δήμου Τεμπών, όπου ανήκει σήμερα.

Έχουν ζητήσει να ασφαλιστεί το κτίριο, έστω με πρόχειρη τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος ατόμων, αλλά ούτε κι αυτό δεν έγινε ακόμη.
Βρίσκεται στην είσοδο του Συκουρίου, σε έναν χώρο που συνορεύει με το γήπεδο, ενώ σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτό βρίσκονται το σχολείο, σπίτια και η στέγη του σώματος προσκόπων Συκουρίου.

Πολλές φορές έχει διαπιστωθεί να χρησιμοποιούν τους χώρους του παιδιά της περιοχής για το παιχνίδι τους, ενώ επειδή βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο πολλές φορές ενήλικες και παιδιά μπαίνουν στο εσωτερικό του, προκειμένου να παρακολουθήσουν δωρεάν, ποδοσφαιρικό αγώνα.

Να σημειωθεί δε ότι τότε για χάρη της κατασκευής του νέου δημαρχείου, καταστράφηκε και μέρος του γηπέδου. Αποτέλεσμα σήμερα η μία πλευρά του γηπέδου, είναι ακόμη περιφραγμένη με πλαστικό πλέγμα, συνέπεια ενός σχεδιασμού που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Όχι μόνο το έργο του δημαρχείου δεν έγινε αλλά διαπιστώνεται ότι κατέστρεψε κι ένα άλλο.
Το παρόν αλλά ούτε και το μέλλον του κτιρίου «φαντάσματος», δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει την δημοτική Αρχή, ενώ η προοπτική να στεγαστεί δημαρχείο σε αυτό, είναι πλέον αδύνατη αφού η έδρα του δήμου Τεμπών μεταφέρθηκε στο Μακρυχώρι.

Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ για τον σκοπό που προοριζόταν, αναμφίβολα η δημοτική Αρχή θα πρέπει να προγραμματίσει πώς μπορεί να το αξιοποιήσει για την τοπική κοινωνία και κυρίως να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση του, από άτομα που έχουν κάνει κατάληψη, στους χώρους του.