Οι πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης της αραβικής γλωσσομάθειας στην Ελλάδα πραγματοποιούνται αύριο Σάββατο, 11 Ιουνίου, στο ΤΕΙ Αθήνας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Μιχάλης Γλαμπεδάκης, «στις εξετάσεις συμμετέχουν δεκάδες υποψήφιοι σε τρία επίπεδα γλωσσομάθειας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο. Το 35% είναι άνδρες και το 65% γυναίκες, νεαρής κυρίως ηλικίας, ενώ πολλοί από τους υποψήφιους προέρχονται από τη Σχολή Ξένων Γλωσσών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Καθηγητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ναμπλούς, η συνεργασία του οποίου με το ΤΕΙ επισφραγίστηκε μόλις πριν από ένα μήνα, βρίσκονται εδώ και μέρες στην Αθήνα και προετοιμάζουν μαζί με τους συναδέλφους τους τις εξετάσεις στο ΤΕΙ, το οποίο παραχώρησε γι’ αυτόν τον σκοπό τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και προσωπικό. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ναμπλούς προσφέρει Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αραβικών Σπουδών καθώς και Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για Δασκάλους Αραβικής Γλώσσας. Τα Προπτυχιακά Προγράμματα είναι τεσσάρων ετών και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα δύο ετών.

Το ΤΕΙ της Αθήνας, αφού δρομολόγησε τις εξετάσεις για την αραβική γλώσσα στην Ελλάδα δύο φορές τον χρόνο, ετοιμάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση Συνεργασίας με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ναμπλούς, να οργανώσει και να αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων στην Τουρκία και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον κ. Γλαμπεδάκη, «το γεγονός ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ορίστηκε ως το εξεταστικό κέντρο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ναμπλούς στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αποδεικνύει τη σοβαρότητα και την εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζονται τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα από πανεπιστήμια άλλων χωρών».

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, «η αραβική είναι η έκτη κατά πλήθος ομιλούμενη γλώσσα της ανθρωπότητας και μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, είναι η επίσημη γλώσσα σε 22 χώρες και τη μιλούν περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι η λειτουργική γλώσσα του Κορανίου. Παράλληλα, αναφέρει πως «η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και της κοινωνικο-ανθρωπιστικής συμπεριφοράς της, αποτελεί τον πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μεταναστών και μη».

Το ΤΕΙ της Αθήνας, το τελευταίο διάστημα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, όπως το Συμπόσιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας στις 23 Φεβρουαρίου και το οποίο άρχισε, ήδη, να παράγει καρπούς με κοινά Προγράμματα Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας και κινεζικών πανεπιστημίων.