Τη μάχη με τον καρκίνο έχασε ο σπουδαίος ιστορικός τέχνης, Χάρης Καμπουρίδης ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης (20/10) έφυγε από τη ζωή. Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσω του προσωπικού του προφίλ στο facebook όπου τα οικεία του πρόσωπα ανακοίνωσαν τον θάνατό του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο και σύμφωνα με την επιθυμία του ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε, είχε εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη θλίψη σας αναγγέλλουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ. Ο ΧΑΡΗΣ μας έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τις πρωινές ώρες, σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, σε ηλικία 72 ετών.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο και σύμφωνα με την επιθυμία του.
Η σελίδα του θα συνεχίσει να ενημερώνεται τις προσεχείς ημέρες ως ένδειξη σεβασμού, μνήμης και τιμής από τα πολύ στενά και αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Χάρης είχε δηλώσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί το σώμα του και έπειτα να σκορπιστούν οι στάχτες στον Ίασμο, επάνω από τη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες Ροδόπης-Κομοτηνής. Όπως έλεγε, ήθελε «[…]πριν φύγει το καλοκαίρι ένα τελευταίο μπάνιο στα ρέοντα νερά των παιδικών κολυμβητικών αναμνήσεων και ψαρέματος, κάτω από τη λιθόκτιστη γέφυρα 17ου αιώνα του Ίασμου και εκεί ανάμεσα στα παλαιοχριστιανικά ερείπια προσδοκώ ένα νέο βάπτισμα ως μήνυμα αναγέννησης αλλά και μία συναρπαστική αντάμωση με τους ήρωες των παιδικών μου αναμνήσεων, τον Χάκλμπερι Φιν και τον Τομ Σογιερ […]»

Καλό σου ταξίδι, Χάρη Μας…!!! Καλή μας αντάμωση….»

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΧΑΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣΜε ιδιαίτερη θλίψη σας αναγγέλλουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας…

Posted by Χαρης Καμπουριδης on Wednesday, October 19, 2022

Η ΕΣΗΕΑ λέει «αντίο» στον Χάρη Καμπουρίδη

Το δικό της «αντίο» στον Χάρη Καμπουρίδη θέλησε να πει και η ΕΣΗΕΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του κριτικού εικαστικών Χαράλαμπου (Χάρη) Καμπουρίδη, ο οποίος “έφυγε” σήμερα από τη ζωή.

Ο Χάρης Καμπουρίδης γεννήθηκε το 1950 στην Κομοτηνή. Σπούδασε Βυζαντινό και Νεοελληνικό Πολιτισμό στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Επικοινωνιολογία και Ιστορία της Νεώτερης Τέχνης στο Aachen Hochschule. Η διαδρομή του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1975, με τη συνεργασία του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ως κριτικός εικαστικών. Παράλληλα, είναι ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού «Κώδικας» καθώς και του διαδόχου του το 1979 “Code”. Από το 1980 έως το 1984 εργάζεται ως σύμβουλος ή ομιλητής στις σειρές «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» (ΕΡΤ1-2). Από το 1985 έως το 1988 συνεργάζεται με το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ το 1990 με την ΕΡΤ1 και τη διετία 1990-1991 με το Α’ Πρόγραμμα. Είχε, επίσης, συνεργασίες για πολλά χρόνια με τα περιοδικά «ΑΝΤΙ», «ΖΥΓΟΣ», «ΤΕΤΑΡΤΟ», «ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ», «ARTMAGAZINE» και «RAM». Από το 1985 και έως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε κριτικός εικαστικών της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Παράλληλα ο Χάρης Καμπουρίδης διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και επιστημονικός ερευνητής του Υπουργείου Έρευνας, του Ιστορικού Αρχείου του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, του Πανεπιστημίου του AACHEN, της έδρας Βιομηχανικής Αισθητικής Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης, της έδρας Φιλοσοφίας του ιδίου πανεπιστημίου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας κ.α.

Τέλος, υπήρξε μέλος της “ACADEMIA SCIENTIARUM ET ARTIUM EUROPAEA” (Salzburg), του Δ.Σ. του Συμβουλίου Πολιτιστικών Δικτύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης και πλήθους άλλων επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Χάρης Καμπουρίδης παρά τη λαμπρή σταδιοδρομία του παρέμεινε σε όλον του το βίο απλός, σεμνός και προσηνής. Η απώλειά του σκορπίζει λύπη στους φίλους και τους συνεργάτες του. Η ΕΣΗΕΑ δεν ξεχνά ότι πάντοτε και όποτε τον χρειάστηκε ο συνάδελφος με μεγάλη προθυμία βοήθησε ουσιαστικά και αφιλοκερδώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά τον αξέχαστο Χάρη Καμπουρίδη και συλλυπείται θερμά τον αδελφό και τη σύντροφό του».