Τον αποκαλούν «Hayate» και έχει μετατρέψει αρκετά σημεία της Θεσσαλονίκης σε έργα τέχνης. Ο Ηλίας Στύλος με τα πολυσυζητημένα γκράφιτι του ομορφαίνει την πόλη του ζωγραφίζοντας πρόσωπα – πρότυπα για τους νέους και όχι μόνο.

Ο Θεσσαλονικιός street artist λατρεύει τα χρώματα από τότε που θυμάται τον εαυτό του αλλά ασχολείται επαγγελματικά με το γκράφιτι τα τελευταία χρόνια.

Ο χρυσός στο άλματος εις μήκος Μίλτος Τεντόγλου που κρατά την ελληνική σημαία, ο «Θεός» της μπάλας Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Βασίλης Χατζηπαναγής με τη θρυλική φανέλα της δεκαετίας του ’80 του Ηρακλή αλλά και ο «Greek Freak» Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μερικοί από τους αθλητές που ο Ηλίας Στύλος έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής να μετατρέψει σε τοιχογραφίες.

«Είναι κάποια άτομα τα οποία αξίζει να τα βλέπει ο κόσμος, να τα έχουμε πρότυπα. Είναι άνθρωποι που χάρη σε αυτούς ξεκίνησαν πολλοί τον αθλητισμό» δηλώνει ο Hayate.

«Για παράδειγμα, χάρη στον Μαραντόνα χιλιάδες παιδιά ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Πάρα πολλά παιδιά ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ και να μαθαίνουν την ευγενής άμιλλα χάρη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αξίζει λοιπόν να τον βλέπει ο κόσμος και να εμπνέεται από τον τρόπο που παίζει γιατί δεν είναι ατομιστής, παίζει ομαδικά» εξηγεί ο Ηλίας Στύλος.

«Στα γκράφιτι βάζω ένα κομμάτι της ψυχής μου και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται»

Μιλώντας για τις δημιουργίες του ο «Hayate» τονίζει πως σε αυτές βάζει ένα κομμάτι της ψυχής του. «Ο κόσμος αυτό το αντιλαμβάνεται» σημειώνει.

Hayate

«Χρειάζομαι πολλές ώρες για να ολοκληρώσω το κάθε γκράφιτί μου αλλά δεν τις υπολογίζω ακριβώς. Το θέμα είναι να κάνεις υπομονή για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εσένα και μετά για τους άλλους» αναφέρει.

Καθώς θυμάται δυσκολίες που του έχουν τύχει κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής του ο Ηλίας Στύλος εστιάζει στο βλέμμα του ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή. «Η φωτογραφία ήταν του ’86 και δεν διακρίνονταν καθόλου το βλέμμα. Ήταν μία σκιά, έτσι έπρεπε με το δικό μου τρόπο να φανταστώ το βλέμμα του και να βγάλω ένα δικό μου αποτέλεσμα» επισημαίνει στο Newsbeast.

«Το γκράφιτι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι»

«Με τον τρόπο που δημιουργώ και καλλιτεχνώ προσπαθώ να περάσω το μήνυμα ότι το γκράφιτι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι μία μορφή τέχνης. Το θέλει ο κόσμος, το ζητάει και άμα δείτε και στο εξωτερικό πληρώνουν αδρά για να κάνουν τέτοιες μεγάλες τοιχογραφίες και δουλειές γιατί είναι πόλος έλξης και για τον κόσμο που ζει στο μέρος αυτό αλλά και για τον τουρισμό» συμπληρώνει.

«Φανταστείτε ότι για τον Μαραντόνα έκαναν ταξίδι από την Αμερική και την Ιταλία για να τον δουν από κοντά. Φανταστείτε τέτοια μεγάλα σχέδια πόσο κόσμο θα μπορούσαν να προσελκύσουν ώστε να τα δουν και να τα βγάλουν φωτογραφίες» εξηγεί για το γκράφιτί του που δείχνει τον «Θεό της μπάλας».

«Έχουμε πολλούς καλλιτέχνες και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν το δικό τους στιλ και κάλλιστα μπορούν να κάνουν πολύ ωραίες τοιχογραφίες αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη επιδότηση, η ανάλογη στήριξη. Οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο όμορφες με τα γκράφιτι» τονίζει κλείνοντας.

Δείτε μερικά από τα γκράφιτι του street artist Hayate

  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Ηλίας Στύλος.