Για τη δυσκολία του εγχειρήματος του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μίλησε στο Newsbeast ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 12.000 με 15.000. «Σύμφωνα με την υφυπουργό εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στις 340 ιδιωτικές δομές και στις 50-60 δημόσιες δομές χρόνιων παθήσεων, οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι φτάνουν το 65% στις πρώτες και το 45% στις δεύτερες» λέει στο Newsbeast o κος Προσαλίκας και συμπληρώνει: «Τα δικά μου νούμερα λένε ότι στις ιδιωτικές είναι πιο υψηλό το νούμερο, αλλά όπως και να έχει, είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων που εργάζονται στις συγκεκριμένες δομές, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σημειώνεται εδώ, ότι η αρχή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα νωρίτερα, θα γίνει από τους εργαζόμενους στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Αν οι εργαζόμενοι δεν κάνουν τουλάχιστον μια δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου τότε θα μπουν σε υποχρεωτική, άνευ αποδοχών αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με τον κο Προσαλίκα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων εργάζεται στα γηροκομεία τα οποία είναι υπό την εποπτεία της Εκκλησίας.

Στο δια ταύτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΜΦΗ, η πίεση που ασκεί τώρα η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους θα αποδώσει σε ένα βαθμό. «Η εκτίμησή μου όμως είναι ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου δεν θα έχει φτάσει σε απόλυτα νούμερα ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες. Κάποιοι θα εμβολιαστούν για να μη χάσουν τη δουλειά τους αλλά θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις. Έχω ήδη περιπτώσεις εργαζομένων σε δομές, οι οποίοι λένε ότι αρνούνται να εμβολιαστούν, πως αυτό είναι δικαίωμα τους και πως θα προβούν για την υπεράσπιση του συνταγματικού τους δικαιώματος σε όλα τα δέοντα. Απειλούν δηλαδή με προσφυγή στη δικαιοσύνη».

O κος Προσαλίκας θεωρεί πως το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο βρίσκεται σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις που παίρνουν και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία είναι….:« μια καλή εξαγγελία, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή. Σας λέω μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν: πόσο θα μπορεί να διαρκεί μια αναστολή λόγω άρνησης εμβολιασμού; τι θα συμβαίνει αν ο εργαζόμενος δεν δεχθεί ποτέ τον εμβολιασμό; Θα έρχεται απόλυση; Θα ζητά αποζημίωση από τον εργοδότη ένας τέτοιος εργαζόμενος; Ποιος θα αποζημιώνει σε αυτή την περίπτωση τον εργοδότη; Αν έρθει άλλος εργαζόμενος στη θέση αυτού που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί τι θα συμβαίνει με τον νέο εργαζόμενο όταν εμβολιάζεται ο πρώτος; Με δύο λόγια: η εγκύκλιος που θα έρθει θα πρέπει να είναι σαφέσταστη και να θωρακίζει καλά όλες αυτές τις παραμέτρους. Για την ώρα, το εργατικό δίκαιο απαγορεύει την απόλυση κάποιου επειδή αρνείται τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να προβλεφθεί κι αυτό, είναι πολύ λεπτό το ζήτημα».

Μάλιστα, κατά τον κο Προσαλίκα, σε περίπτωση που τελικά οι αρνήσεις για εμβολιασμό στις τάξεις των εργαζομένων είναι πολλές, θα υπάρξει δυσκολία στο να γεμίσουν αυτά τα κενά μιας και ήδη από τον κλάδο «λείπουν» πανελλαδικά περίπου 500 εργαζόμενοι. Όσο για τους λόγους που παραμένει υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων στον κλάδο, κατά τον κο Προσαλίκα αυτοί είναι πολλοί: «υπάρχουν κατ’ αρχάς διφορούμενες απόψεις από τους ίδιους τους επιστήμονες οι οποίες μπερδεύουν το κοινό, κάποιοι άλλοι φοβούνται και κάποιοι επηρεάζονται από τους ιερείς και τα αρνητικά τους μηνύματα».

«Μέχρι 1 Σεπτεμβρίου θα έχει λυθεί το ζήτημα με τους υγειονομικούς- Λάθος ο τρόπος που στέλνεται το μήνυμα»

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση ο Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ είπε στο Newsbeast τα εξής: «Το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 10%. Στο υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων, όπως νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι, εκεί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75%. Ένα άλλο 10% έχει ήδη αποκτήσει ανοσία επειδή έχουν νοσήσει και ένα 3% περίπου έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό του. Θεωρώ πως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε φτάσει και σε αυτή την κατηγορία σε απόλυτα νούμερα εμβολιασμού και πως δε θα χρειαστεί να συζητήσουμε για αναστολή εργασίας. H υποχρεωτικότητα δεν είναι πάντως ο σωστός τρόπος για να πείσουμε και τους τελευταίους. Γιατί αλήθεια δεν επιβάλλουν τον εμβολιασμό και στους κληρικούς όπου τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλά;»