Αρκετές είναι οι ενεργές εστίες της μεγάλης φωτιάς που καίει από την Τετάρτη το βράδυ στα Γεράνεια Όρη.

Εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα δόθηκε από την πυροσβεστική, καθώς στο σημείο υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ελέγξουν τη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Στο σημείο επιχειρούν 268 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής κατά διαστήματα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε διάφορα σημεία, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Αυτοψία στα Παπαγιαννέικα, όπου υπήρξε αναζωπύρωση της φωτιάς, έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής (21/5) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Παπαγιαννέικα, όπου νωρίτερα δόθηκε από την πυροσβεστική εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού.

«Έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει» ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως «όλα θα πάνε καλά» καθώς και ότι το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση.

«Όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς σε νεότερες δηλώσεις του ανέφερε αρχικά πως: «Υπάρχουν δύο μέτωπα, στο Καλκάνι και στον Πευκενέα, στα Παγιαννέικα δηλαδή, τα οποία μας απασχολούν, λόγω του ανάγλυφου, υπάρχουν ρεματιές, φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να φύγει από κει».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, βοηθάει λιγάκι και το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Σε κάθε περίπτωση βέβαια έχουμε να διαχειριστούμε μια τεράστια πυρκαγιά, εξαιρετικά δύσκολη και είναι πολύ σημαντικό ότι δεν είχαμε την απώλεια οποιασδήποτε ζωής και ότι όλες οι εκκενώσεις και απομακρύνσεις έγιναν συντονισμένα»

«Από κει και πέρα συνεχίζουμε, η κατάσταση και οι καιρικές συνθήκες νομίζω πως δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση», είπε κλείνοντας ο κ. Χαρδαλιάς.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος