Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν τα άτομα στο διαδίκτυο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Με αρκετές χώρες υπό το καθεστώς του lockdown και τους περιορισμούς του, πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την τεράστια εξάρτησή μας από την τεχνολογία και την επιρροή της στη συνολική μας ευημερία.

Είναι γεγονός ότι οι ψηφιακές συσκευές παρείχαν νέα μέσα εργασίας, εκπαίδευσης, σύνδεσης και ψυχαγωγίας καθόλη τη διάρκεια του lockdown. Όμως αυτή η συνεχής πίεση των ατόμων να βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, η τάση για χρονοτριβή και η αποφυγή ανάληψης καθηκόντων, όπως επίσης και η χρήση ψηφιακών πλατφόρμων επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των αισθημάτων δυσφορίας και πλήξης, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αυτή η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να εξελιχθεί σε εθιστικά μοτίβα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία ενός χρήστη.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλυθούν οι τρόποι διαχείρισης του χρόνου που περνάμε όλοι μας στο διαδίκτυο, για την ενδυνάμωση των ατόμων ώστε να δημιουργήσουν πιο υγιείς και παραγωγικές σχέσεις με την ίδια την ψηφιακή τεχνολογία. Ο ψηφιακός εθισμός είναι υπαρκτός και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και στοχευμένα.

Ο χρόνος στο διαδίκτυο και ο εθισμός

Ο ψηφιακός εθισμός αναφέρεται στην καταναγκαστική και υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών. Ο ίδιος ο σχεδιασμός των ψηφιακών πλατφορμών συμβάλλει σε αυτήν την εθιστική χρήση. Οι ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε, οι ροές ειδήσεων, οι επισημάνσεις “μου αρέσει” και τα σχόλια έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αποσυντόνισή σας, γεγονός που σας οδηγεί στο να περνάτε περισσότερο χρόνο μπροστά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σας.

Φυσικά ο χρόνος που βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη αποτελεί ένα προφανές στοιχείο για τη μέτρηση του ψηφιακού σας εθισμού, αν και οι διάφοροι ερευνητές δεν έχουν διευκρινίσει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος που μπορεί να θεωρηθεί προβληματικός για κάθε άτομο. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια συνεχής έλλειψη συνειδητοποίησης και ενασχόλησης σχετικά με την αντιμετώπιση και τη μέτρηση του εθισμού που παρουσιάζεται μέσω των ψηφιακών μέσων.

Ειδικά όταν κάνουμε λόγο για την περίοδο μιας πανδημίας, όπου οι περιορισμένες επιλογές των ατόμων τους οδηγούν σε εύκολες και άμεσες λύσεις ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, όπως είναι το Netflix, οι βιντεοδιασκέψεις και τα παιχνίδια σε πλατφόρμες online casino, φερ’ ειπείν. Παρ ‘όλα αυτά, η έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την παρέμβαση και την πρόληψη του ψηφιακού εθισμού μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούμε όλοι να αλληλεπιδράσουμε με τις ψηφιακές τεχνολογίες μας με έναν πιο υγιεινό τρόπο κατά τη διάρκεια ενός lockdown.

1 Θέστε τα δικά σας όρια

Η αποτελεσματική ρύθμιση των προσωπικών σας ορίων μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στις ψηφιακές σας δραστηριότητες. Όταν εσείς οι ίδιοι ορίζετε τα όρια, οποιοσδήποτε στόχος αποφασίζετε να επιτύχετε πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι σας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και εφικτοί.

Για παράδειγμα, αντί να αποφασίσετε γενικά να “μειώσετε το χρόνο που αφιερώνετε στα ψηφιακά μέσα σας”, ορίστε έναν πιο συγκεκριμένο και εφικτό στόχο, όπως το να “μειώσετε το χρόνο που αφιερώνετε στο Netflix κατα μια ώρα τις καθημερινές”. Αυτό θα σας επιτρέψει να σχεδιάσετε αποτελεσματικά το χρόνο σας και να μετρήσετε την επιτυχία σας με πραγματικά δεδομένα.

2 Αναζητήστε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης

Μπορεί αρχικά να σας φαίνεται παράδοξο, αλλά μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα μέσα του διαδικτύου για να ασκήσετε μεγαλύτερο έλεγχο σ’ αυτό. Οι διάφορες διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάχρηση της τεχνολογίας, μπορούν να προσφέρουν λύσεις και πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που προέρχονται από τον ψηφιακό εθισμό μας. Ακόμα και μια ανοιχτή συνομιλία με τους στενούς σας φίλους θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

3 Αύξηση του αισθήματος της αυτογνωσίας

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του αισθήματος της αυτογνωσίας σας σχετικά με τα εθιστικά μοτίβα χρήσης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ψηφιακή κατάχρησή σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσδιορίζοντας τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενα και αναγνωρίζοντας τους παράγοντες που προκαλούν αυτήν την υπερβολική κατανάλωση. Η αυτογνωσία μπορεί επίσης να επιτευχθεί με προβληματισμό σχετικά με τη συναισθηματική και εσωτερική γνωστική επεξεργασία.

4 Δώστε προτεραιότητα στην κοινωνικοποίησή σας

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η σχέση μας με τα ψηφιακά μέσα αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Οι άνθρωποι είναι έμφυτα κοινωνικά πλάσματα και η κοινωνικοποίηση με άλλους είναι σημαντική για την ψυχική τους ευημερία. Τα κοινωνικά μέσα μπορούν να ενισχύσουν τις ανάγκες μας για κοινωνική επαφή και να υποστηρίξουν πολλές θετικές πτυχές της ψυχικής μας ευεξίας. Η δέσμευση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για σκόπιμη κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια ενός lockdown μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική μας υγεία, αντί να είναι επιζήμια για την ευημερία μας, αρκεί βέβαια να διαχειριστούμε σωστά το χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτήν.