Μια νέα πτώση ελικοπτέρου χθες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και τον Γαλατά βύθισε στο πένθος τρεις οικογένειες.

Το Agusta A109C έπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του και παρέσυρε στο θάνατο τους δύο ρώσους επιβάτες και τον κυβερνήτη του, που ήταν πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άτρακτος και οι έλικες φυλάσσονται ήδη σε ιδιωτικό πάρκινγκ και σήμερα θα εξεταστούν ώστε να βγει σαφές συμπέρασμα για το τι συνέβη.

Οι 3 σοροί ανασύρθηκαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα από βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Λίγο μετά την απογείωσή ελικοπτέρου του ακούστηκε μια έκρηξη, πήρε φωτιά στον αέρα και έπεσε.

Τα αίτια της πτώσης παραμένουν άγνωστα, αν και φαίνεται πως το Agusta χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και κατέληξε στη θάλασσα. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που οι δύτες του Λιμενικού βρήκαν τσαλακωμένη την καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Ποιος ήταν ο κυβερνήτης

Ο άτυχος πιλότος είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ικάρων και μετά τη συνταξιοδότησή του είχε στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση  της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η τελευταία επικοινωνία του πιλότου με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών έγινε στις 15:32 και τότε ενημέρωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά. Μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

«Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων», ανέφερε η ΥΠΑ στην ανακοίνωσή της.

Την μοιραία πτήση είχαν καλέσει οι δύο Ρώσοι επιβαίνοντες οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόντουσαν σε ταβέρνα της περιοχής και ήθελαν να μεταβούν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τι αναφέρει η εταιρεία που είχε μισθώσει το μοιραίο ελικόπτερο

Η διοίκηση της εταιρείας «Ι fly ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως σήμερα το ελικόπτερο τύπου Agusta Α 109C με αριθμό νηολογίου SXΗΤΟ, που ανήκει στον στόλο της, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης αεροταξί από τον Γαλατά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ε. Βενιζέλος, για την οποία είχαν τηρηθεί εκ των προτέρων όλες οι προβλεπόμενες διατυπώσεις. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Έλληνας χειριστής και δύο αλλοδαποί άνδρες επιβάτες, τα στοιχεία των οποίων είχαν αρμοδίως γνωστοποιηθεί».

Επίσης, προσθέτει ότι «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή». «Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ι fly».

Στο σκοτάδι το νησί

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες προκειμένου να μην διαταραχθεί η ζωή στον Πόρο, λόγω της βλάβης στα καλώδια της ΔΕΗ, από την πτώση του ελικοπτέρου, η οποία βύθισε στο σκοτάδι το νησί.

Ωστόσο, με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είναι από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους φορείς, ξεκίνησαν ήδη ηλεκτροπαραγωγές μονάδες για το νησί, ώστε να υπάρχει ρεύμα κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ στήθηκε Συντονιστικό Κέντρο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου, στο οποίο θα είναι διαρκώς παρών και ο δήμαρχος, για τη διαχείριση του περιστατικού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τον συντονισμό της ΓΓΠΠ, μεταφέρονται στον Πόρο συνολικά επτά γεννήτριες πολύ μεγάλης ισχύος και συγκεκριμένα δύο του ΔΕΔΔΗΕ, δύο του Στρατού, δύο της ΕΥΔΑΠ, ενώ μία παραχωρεί ιδιωτική εταιρεία.

Η αποκατάσταση αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξειδικευμένα συνεργεία για την επιδιόρθωση της βλάβης και τα υλικά θα φτάσουν στον Πόρο γύρω στις 10 το βράδυ και θα δουλέψουν πυρετωδώς όλη τη νύχτα, ώστε το πρωί να επανέλθει κανονικά το ρεύμα, ενώ για απόψε οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις γεννήτριες.

Το Συντονιστικό κέντρο έμεινε οιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, με εντολή του κ. Χαρδαλιά ήταν διαθέσιμο όλη τη νύχτα το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πόρος-Γαλατάς, ενώ, για να αισθάνονται ασφαλείς κάτοικοι και παραθεριστές, μετά από επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και το ΕΚΑΒ, μεταβαίνουν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και ασθενοφόρα και γιατροί.