Συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, Εξάρχεια, 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο 15χρονος μαθητής, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η παρέα του μαθητή είχε λεκτικό διαξιφισμό με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Ο θάνατος του παιδιού ήταν ακαριαίος αφού ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Η πληροφορία ότι 15χρονος έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από αστυνομικό διαδόθηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων σε ολόκληρη τη χώρα και από το διαδίκτυο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες νέοι, κυρίως μαθητές, να συγκεντρωθούν στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων και να διαμαρτυρηθούν. Μέσα σε λίγες ώρες οι διαδηλώσεις έγιναν… βανδαλισμοί αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που μαθητές διαδήλωναν προσφέροντας τριαντάφυλλα σε αστυνομικούς για να δείξουν ποιοι είναι.

Αστυνομική βία πάντως κυριαρχούσε σε πολλές από τις διαμαρτυρίες των νεαρών (και όχι μόνο) μαθητών με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Οι διαδηλώσεις που έγιναν βανδαλισμοί

Από την πρώτη στιγμή σχεδόν οι εκδηλώσεις ξέφυγαν από τον ειρηνικό τους χαρακτήρα και πήραν τη μορφή εξέγερσης που κόπασε ύστερα από αρκετές ημέρες. Λόγω του θανάτου του νεαρού πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ κλειστό παρέμεινε και το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο μαθητής.

Ο τότε υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας. ΟΛΜΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ σαν να ήταν πτώματα.

Επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, φρούτα και βόμβες μολότοφ δέχθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα της χώρας. Ταυτόχρονα τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές τους με αποφάσεις κατάληψης, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της κρατικής καταστολής όσο και κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Όμως, σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας και όχι μόνο έπαιρναν ανησυχητικές διαστάσεις.

Η κηδεία του 15χρονου μαθητή

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στη γενικότερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.

Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου, στην δυτική Αθήνα, δέχθηκε επίθεση από Ρομά.

Ο απολογισμός των επεισοδίων

Την περίοδο 6 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου έγιναν περισσότερες από 250 συλλήψεις πανελλαδικά που κατέληξαν σε 67 προφυλακίσεις. Ο απολογισμός του ΕΒΕΑ έδειξε ότι στην Αθήνα υπέστησαν ζημιές 435 επιχειρήσεις (37 με ολοσχερή καταστροφή), συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στην πόλη, από τις οποίες 10 καταστράφηκαν ολοσχερώς.