Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι επιχειρηματικές ιδέες 17 φοιτητών και πτυχιούχων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που κατατέθηκαν στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Ιδρύματος και ήδη δέχονται τη βοήθεια μεντόρων για την εφαρμογή ή χρηματοδότησή τους.

Άλλες τρεις ομάδες φοιτητών έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «κυψέλες επιχειρηματικότητας» και θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη χρονιά για τέσσερις μήνες. Κάποιοι σπουδαστές αναπτύσσουν ήδη τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις, με την επιμόρφωση και βοήθεια της ΜΟΚΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πρόκειται για νεαρούς σπουδαστές του ΤΕΙΘ, διαφόρων ειδικοτήτων, που είχαν μία επιχειρηματική ιδέα και αποφάσισαν να την κάνουν πράξη, με τη βοήθεια της νεοσύστατης Μονάδας του ΤΕΙ. Η μονάδα έχει στόχο να βοηθήσει στην προώθηση των επιχειρηματικών ιδεών, να επιμορφώσει τους σπουδαστές και να τους προετοιμάσει να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να διεκδικήσουν μία χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙΘ, Θανάση Μπελίδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους σπουδαστές να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση που θα στηρίζεται σε μία ιδέα, ωστόσο, δεν γνωρίζουν τα διαδικαστικά θέματα για τον τρόπο παρουσίασης σε αρμόδιους φορείς και χορηγούς, προκειμένου να κερδίσουν μία χρηματοδότηση.

«Οι ιδέες είναι πολλές, πρωτότυπες και γύρω από κάθε αντικείμενο. Οι 17 εργασίες που κατατέθηκαν ήδη την τρέχουσα χρονιά και υλοποιούνται με τη βοήθεια ειδικών, έχουν σχέση με την πληροφορική, με χειροτεχνίες και κοσμήματα, ενώ μία αφορά παραγωγή σε παγάκια που περιλαμβάνουν βρώσιμα λουλούδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποτά», δήλωσε ο κ.Μπελίδης.

Στο μεταξύ, τρεις ομάδες σπουδαστών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «κυψέλες επιχειρηματικότητας» θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον Ιανουάριο του 2013 και για τέσσερις μήνες, με το ποσό των 600 ευρώ, ενώ οι σπουδαστές θα παρακολουθούν σεμινάρια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας, που αφορούν: την αξιοποίηση της ελληνικής παραδοσιακής φέτας και των υποπροϊόντων της, την δημιουργία παραγωγής και αξιοποίησης του γκότζι μπέρι και την παραγωγή φυτικών υποκατάστατων στη βιομηχανία τροφίμων.

Ideaslam ή «Πέτα μία ιδέα»

Το IdeaSlam είναι ένα εργαστήριο προώθησης επιχειρηματικών ιδεών που θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά φέτος από το ΤΕΙΘ, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Innovation Farm, με τη συμμετοχή περίπου 150 φοιτητών από 12 ΑΕΙ, ΤΕΙ και Κολέγια της βόρειας Ελλάδας (ΑΠΘ, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βόλου, Δυτικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Λάρισας, Δυτικής Μακεδονίας, ACT, ACBS, City).

Το εργαστήριο IdeaSlam (πέτα μία ιδέα) είχε πραγματοποιηθεί πριν έξι μήνες για πρώτη φορά και έτυχε μεγάλης συμμετοχής από νέους που έδειξαν ενδιαφέρον στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου (τις ώρες 10.00-16.00), στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν οι τεχνικές αποτελεσματικής και σύντομης παρουσίασης μίας επιχειρηματικής ιδέας.