Περισσότερα από 4.500 χρόνια ιστορίας και περίπου 550 αντικείμενα από άργυρο, χρυσό, χαλκό και πηλό που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτατο φάσμα του κυπριακού πολιτισμού, από την Χαλκολιθική εποχή έως του μεταβυζαντινούς χρόνους συνθέτουν την Κυπριακή συλλογή που εκτίθεται από σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Πρόκειται για τη συλλογή του κύπριου επιχειρηματία και συλλέκτη Θάνου Ζιντίλη, την οποία έχει παραχωρήσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη στέγαση και την ανάδειξή της με την άδεια βεβαίως του κυπριακού κράτους.

Μία συλλογή που διαθέτει μοναδικά αντικείμενα, που δεν συναντά κανείς ούτε σε μεγάλα μουσεία όπως το Μητροπολιτικό στη Νέα Υόρκη, ούτε ακόμη και στην Κύπρο.

«Με αυτή την έκθεση έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον τρίτο ομόκεντρο κύκλο σε αυτό που αντιπροσωπεύει ουσιαστικά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δηλαδή στην εκπροσώπηση όχι μόνο του κυκλαδικού και του ελληνικού αλλά τώρα πια και του κυπριακού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που παρουσιάζεται με ενάργεια μέσα από την έκθεση και είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του μεσογειακού και ευρύτερα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», είπε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.

Η έκθεση εμπλουτίζεται από εύληπτα κείμενα που συνοδεύονται από χάρτες και χρονολογικούς πίνακες καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία της Κύπρου, να μάθουν για τον κυπριακό χαλκό, το αγαθό που χάρισε πλούτο και ευημερία στο νησί και να παρακολουθήσουν την ιστορία της γραφής και των νομισμάτων.

Ο πλούτος αυτής της συλλογής, η ποικιλία της, η μοναδικότητα πολλών αντικειμένων είναι στοιχεία που σπάνια συναντά κάποιος σε ιδιωτική συλλογή. Πουθενά αλλού, δεν υπάρχουν τα λεγόμενα «σταυροειδή» ειδώλια με τη χαρακτηριστική αγκύλη που υποδηλώνει τα χέρια. Το ίδιο και τα μικροσκοπικά περίαπτα ειδώλια της Νεολιθικής Εποχής, τα οποία ονομάζονται πικρολιθικά από τον σαπωνοειδή λίθο που είναι φτιαγμένα και ο οποίος εξορύσσεται στο όρος Τρόοδος της Κύπρου. Επίσης τα χρυσά κοσμήματα – περιδέραια, ενώτια, σκουλαρίκια, περικάρπια – ξεχωρίζουν στην έκθεση καθώς είναι κατασκευασμένα με εξαιρετική λεπτότητα και μοναδική επεξεργασία.

Σημαντικά είναι και τα αγγεία, ιδιαίτερα αυτά της 3ης και 2ης π.X. χιλιετίας, με πλαστικές μορφές πτηνών και ζώων και εγχάρακτες διακοσμήσεις.

Και φυσικά ειδική θέση κατέχουν τα χάλκινα αντικείμενα καθώς η Κύπρος ήταν γνωστή από την Προϊστορική εποχή για τα πλούσια κοιτάσματα χαλκού που διέθετε.

«Σε μία χρονιά δύσκολη για όλους, αλλά ταυτόχρονα μία σημαντική χρονιά για την Κύπρο αφού αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούνιο ξεκινάμε μία προσπάθεια για την παρουσίαση του Κυπριακού πολιτισμού και αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις», είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης η διευθύντρια του τμήματος αρχαιοτήτων Κύπρου, καθηγήτρια Μαρία Χατζηκωστή.

Η μόνιμη έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από αύριο, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.