Καπέλο στις τιμές των οπωροκηπευτικών, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 500%, διαπιστώθηκε στην Ημαθία.  Η έρευνα αφορά στις αποκλίσεις που παρατηρούνται από το χωράφι του παραγωγού μέχρι τους πάγκους των μανάβικων, των λαϊκών αγορών και των σούπερ-μάρκετ και τα προϊόντα που καταλήγουν στο καλάθι του καταναλωτή και έγινε από το τοπικό δίκτυο makthes.gr.

Και στην Ημαθία ο φαύλος κύκλος της «κερδοσκοπίας» κλείνει πάνω στο ράφι. H διαφορά της τιμής στα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ παραγωγού και λιανικής πώλησης, ξεκινά από 45% και αγγίζει το 500%! Τη… λυπητερή πληρώνει ο καταναλωτής, που βρίσκεται ανυπεράσπιστος μπροστά σε μία ανύπαρκτη πολιτική ελέγχου τιμών, από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η εφημερίδα μιλώντας με παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας για τις τιμές λαχανικών εποχής, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και η πατάτα, έκανε τη σύγκριση με εκείνες της λαϊκής αγοράς της Βέροιας, των μανάβικων και των σούπερ μάρκετ της πόλης.

Συγκεκριμένα, η πατάτα που αυτές τις μέρες βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, φεύγει από λιγοστούς παραγωγούς της Κουλούρας με 0,20 λεπτά/κιλό, για να πουληθεί στους καταναλωτές προς 0,60 έως 0,80 λεπτά/κιλό. Τριακόσια τοις εκατό (300%) επάνω αγόρασαν χθες οι καταναλωτές το μαρούλι, καθώς έφυγε με 0,40 λεπτά/κιλό από τον παραγωγό, για να φτάσει το 1,30 έως 1,34 ευρώ/κιλό στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ. Ακόμα πιο ακριβά πλήρωσαν οι καταναλωτές το σπανάκι, με καπέλο που έφτανε χθες το 500%!

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο αγρότης πληρώθηκε για το σπανάκι με 0,30 λεπτά/κιλό, ενώ οι καταναλωτές το αγόρασαν στη λαϊκή αγορά έως 1,5 ευρώ/κιλό. Τα καρότα που χθες έφυγαν από το χωράφι με 0,30 λεπτά/κιλό, πουλήθηκαν σε πάγκους της λαϊκής αγοράς προς 1 ευρώ και σε ράφια των σούπερ μάρκετ έως 1,08 ευρώ/κιλό. Στη λαϊκή αγορά και τα σούπερ μάρκετ η τιμή του λάχανου ήταν χθες 0,50 έως 0,64 λεπτά/κιλό, την ώρα που το προϊόν έφυγε από το χωράφι με 0,30 λεπτά/κιλό.

Για ανάγκη συγκράτησης των τιμών κάνουν λόγο οι καταναλωτές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, οι έλεγχοι δεν πρέπει να εντατικοποιηθούν μόνο αυτή την περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες πλήττουν κάθε νοικοκυριό. Το ίδιο ζητούν και οι αγρότες που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, την ώρα που τα προϊόντα τους πωλούνται μέχρι και 5 φορές επάνω.