Χωρίς παιδίατρο εδώ και ένα χρόνο η Ιθάκη

«Στα σχολεία μόνο, αυτή την περίοδο, υπάρχουν 402 παιδιά. Είναι σοβαρό το θέμα»


ΕΛΛΑΔΑ
15:52
30/06/2017
Χωρίς παιδίατρο εδώ και ένα χρόνο η Ιθάκη
loading

Αν κάποιος ζει στην Ιθάκη και χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας για λόγους υγείας είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα φτάσει στην ώρα του, σύμφωνα με τα όσα είπε στο newsbeast.gr ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Αν δε είναι και παιδί, τόσο το χειρότερο για αυτό. Οι λόγοι για αυτή την κατάσταση πηγάζουν από το γεγονός πως δεν υπάρχει παιδίατρος στο νησί, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο με έναν και μοναδικό οδηγό και δεν υπάρχει πλέον απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα όπου βρίσκονται και τα πλησιέστερα μεγάλα νοσοκομεία.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, «στον τομέα της Υγείας τα προβλήματα είναι δύο. Η Ιθάκη εδώ και ένα χρόνο έχει μείνει χωρίς παιδίατρο. Ήδη έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου παιδιάτρου για την οποία κανένας παιδίατρος δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει παρότι ο δήμος δίνει μόρια, δίνοντας ένα διαμέρισμα ώστε ο γιατρός που θα έρθει να μην χρειάζεται να δίνει χρήματα για ενοίκιο.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ένα και μοναδικό ασθενοφόρο με έναν και μοναδικό οδηγό. Έτσι επειδή σε καθημερινή βάση κουβαλάμε κόσμο στην Κεφαλονιά μένει η Ιθάκη χωρίς ασθενοφόρο.

Ως προς το θέμα του ασθενοφόρου σε προσπάθεια με την 6η ΥΠΕ όπου ανήκουμε διοικητικά, μας έχουν υποσχεθεί πως το επόμενο διάστημα, θα έρθει ένα ασθενοφόρο με οδηγό να καλύψει τη θέση μόνιμα στην Ιθάκη.

Ως προς το θέμα του παιδιάτρου, εδώ και ένα χρόνο προσπαθούμε με την κεντρική κυβέρνηση να έρθει παιδίατρος εδώ. Εγώ θέλω να πως ότι αμέσως προκηρύχθηκε η θέση όμως κανένας παιδίατρος δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον».

Δήμαρχος Ιθάκης

Σε ερώτησή μας γιατί δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον παιδίατρο μέχρι στιγμής, η απάντησή του ήταν η εξής: «Πιστεύω πως δεν είναι καθαρά οικονομικό θέμα διότι και άλλες υπηρεσίες λειτουργούν εδώ στο νησί και έρχονται υπάλληλοι. Έχουμε δηλαδή πυροσβεστική, αστυνομία, ΙΚΑ, εφορία, σχολεία. Το θέμα του παιδιάτρου φαίνεται πως είναι λίγο δύσκολο αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα βρούμε μία λύση. Αυτή τη στιγμή έρχεται παιδίατρος να καλύψει τρεις ημέρες τον μήνα από την 6η ΥΠΕ από Πάτρα.

Στα σχολεία μόνο, αυτή την περίοδο, υπάρχουν 402 παιδιά. Μιλάμε για παιδιά από τεσσάρων μέχρι 18 χρονών. Είναι 402 παιδιά. Είναι σοβαρό το θέμα του παιδιάτρου».

Το άλλο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει το νησί είναι η ανάγκη επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο όπως μας είπε ο Τοπικός Άρχων της Ιθάκης.

«Ήταν η κύρια γραμμή που συνέδεε την Ιθάκη με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή την στιγμή έχουμε μείνει με ένα πλοίο που κάνει την γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Αστακός. Αυτό είναι ένα μικρό πλοίο που εξυπηρετεί προσωρινά. Όμως η κύρια γραμμή που εξυπηρετούσε 40 χρόνια τη Ιθάκη και την Κεφαλλονιά είναι αυτή που σας είπα. Έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο» μας είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το θέμα φαίνεται πως το πρόβλημα της Ιθάκης είναι ίδιο με εκείνο των ακριτικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ένα τρίτο πρόβλημα που μας ανάφερε ο δήμαρχος είναι η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ιθάκης.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει κανέναν μηχανικό. Ούτε πολιτικό μηχανικό, ούτε αρχιτέκτονα, ούτε τοπογράφο. Έχει μόνο μια κοπέλα χημικό μηχανικό για τα τέσσερα εργοστάσια αφαλάτωσης που έχουμε και ένα ηλεκτρολόγο ΤΕ, που και αυτός είναι για τα εργοστάσια αφαλάτωσης. Δεν έχουμε δηλαδή την δυνατότητα να εκπονήσουμε ούτε έργα ούτε μελέτες αν δεν συνάψουμε σύμβαση με τον δήμο Κεφαλονιάς. Κι εκεί έχουμε ζητήσει δύο μηχανικούς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι μόνιμες θέσεις από το υπουργείο» μας είπε σχετικά.

  • Το newsbeast.gr αφουγκράζεται τον παλμό της ελληνικής περιφέρειας και αναδεικνύει τα προβλήματά της. Επικοινωνήστε με email στο [email protected] με τη δημοσιογραφική μας ομάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει