Με ένα διάτρητο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, λόγω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, επιχείρησε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Αποτέλεσμα, να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άμεσα ιο αναμενόμενες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα, με αποκορύφωμα τη φωτιά στον Έβρο.

Όπως είχε αποκαλύψει από τα μέσα Μαΐου η εφημερίδα Real News, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι, λόγω των πολλών αποχωρήσεων από το Σώμα, δεν θα ήταν δυνατή η προστασία της χώρας από τις πυρκαγιές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής είναι σε συνεχή επιφυλακή, όμως αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την έναρξη της πυρκαγιάς στον Έβρο, 4 από τα διαθέσιμα αεροσκάφη ήταν καθηλωμένα και οι δυνάμεις που αντιμετώπιζαν τις φλόγες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις μίας πολυμέτωπης πυρκαγιάς.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η αντιπυρική περίοδος άρχισε φέτος με 930 άτομα λιγότερα, σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει 250 λιγότερα οχήματα εν υπηρεσία. Επίσης, κάθε χρόνο η περίοδος άρχιζε με 100% των αεροσκαφών σε ετοιμότητα, ενώ εφέτος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50% και έφθασε το 80% στα μέσα του καλοκαιριού, με πολλά προβλήματα στα αεροσκάφη, λόγω βλαβών και ελλιπούς συντήρησης.