Μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει η σύμβαση ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι και εξέφρασε την ελπίδα πως η σύμβαση θα υπογραφεί τελικά.

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως η Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, εξαιτίας της αδυναμίας των δημοτικών αρχών να δώσουν λύση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «ο ΦΟΔΣΑ και οι δημοτικές αρχές όταν αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα ζήτησαν τη βοήθεια της πολιτείας, η οποία απευθύνθηκε στην Περιφέρεια και ρώτησε αν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, την οποία εμείς προσφερθήκαμε να φέρουμε εις πέρας». Προσθέτοντας, «η ευθύνη μας ήταν ο διεθνής διαγωνισμός, τον οποίο ολοκληρώσαμε επιτυχώς μέσα σε 1,5 χρόνο, ρεκόρ για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, παρά τις αντιξοοότητες και τον καιροσκοπισμό όσων δεν το ήθελαν».

Υπογράμμισε πως ο διαγωνισμός είναι εξασφαλισμένος και προς τούτο έχουν εκδοθεί θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά ταύτα είπε, «η υπογραφή της σύμβασης ήταν μια τυπική διαδικασία και δεν έχει συμβεί αυτό ακόμα, γιατί ο υπουργός Οικονομίας δεν έχει υπογράψει, ενώ οφείλει, την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Ακόμη ο περιφερειάρχης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως, «πρώτη φορά βλέπω κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με εταιρεία, αφενός, τους όρους μιας σύμβασης η οποία έχει προκύψει από διεθνή διαγωνισμό και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφετέρου, χωρίς τη συμμετοχή του δικαιούχου του έργου, που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Επιπλέον, ο κ. Τατούλης αναφορικά με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας που είναι εν αναμονή σημείωσε πως η τιμή είναι η μικρότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανέρχεται στα 61,79 ευρώ τον τόνο η μέγιστη μεσοσταθμιστική τιμή. Για δε για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανέφερε ότι είναι 150.000 τόνοι τη στιγμή που ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει για το 2020, 143.700 τόνους, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες και ταυτόχρονα αγνοεί το ένα εκατομμύριο τόνους βιομηχανικών αποβλήτων τα οποία διαχειρίζονται ως αστικά απορρίμματα.

Ακόμη για την αποκατάσταση των παλαιών χωματερών ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης σε ΧΑΔΑ της Αργολίδας και της Κορινθίας, ενώ τις επόμενες θα ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης σε ΧΑΔΑ της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας. Εν τω μεταξύ είπε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για να οδηγηθεί σε αποκατάσταση και ο παλαιός ΧΑΔΑ της Τρίπολης στο Πλάτωμα.

Ο περιφερειάρχης στην συνέντευξή του μίλησε και για άλλα θέματα όπως η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, όπου ανέφερε πως η Περιφέρεια πρωτοστάτησε απορροφώντας 30% επιπλέον πόρους από τον αρχικό προϋπολογισμό και σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που κλείνει προγραμματική περίοδος με τέτοια αποτελέσματα. Ακόμη εξέφρασε την ετοιμότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα προγραμματική περίοδο, λέγοντας ότι, «έχουμε καλύψει όλες τις αιρεσιμότητες και έχουμε έτοιμα ώριμα έργα προς υλοποίηση».

Τέλος, ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας που έγινε στην Επιτροπής των Περιφερειών του Κοινοβουλίου, όπου η Περιφέρεια είπε, έλαβε τα εύσημα του προέδρου της Επιτροπής κ. Γάκη, παρότι εκπροσωπεί διαφορετικό πολιτικό χώρο, ο οποίος σημείωσε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια πιλοτική Περιφέρεια με αξιοσημείωτο έργο που αποτελεί οδηγό για τη χώρα».