Συγκέντρωση και πορεία μνήμης στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, για τα δυο χρόνια από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, πραγματοποίησαν συλλογικότητες και φορείς.

Πρόκειται για το συγκλονιστικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου του 2023 σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, με τη βύθιση πλοιαρίου στο οποίο εκτιμάται ότι επέβαιναν πάνω από 700 μετανάστες. Από τις ελληνικές Αρχές διασώθηκαν 104 άνθρωποι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την Ομόνοια και πορεύτηκε από τη Σταδίου στο Σύνταγμα, ενώ ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, με τους συμμετέχοντες να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς.

«Πύλος! Τέμπη! Παλαιστίνη! 2 χρόνια πριν, το ελληνικό λιμενικό δολοφόνησε πάνω από 600 άτομα στην Πύλο, ως συνέχιση της ευρύτερης δολοφονικής αντι-μεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους, υπό τη στήριξη της ΕΕ. Το 2023 ήταν επίσης η χρονιά που η κρατική διαφθορά στα Τέμπη σκότωσε 57 άτομα, αλλά και που το Ισραήλ, με τη στήριξη του ελληνικού κράτους, ξεκίνησε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη μετά από δεκαετίες κατοχής και απαρτχάιντ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της μια ομάδα εκ των διοργανωτών.

Οι διαδηλωτές επιρρίπτουν άμεσα ευθύνες στο ελληνικό λιμενικό τονίζοντας ότι προσπάθησε να σπρώξει το πλοιάριο προς την Ιταλία αντί να τους διασώσει. «Τα μέλη του λιμενικού αρχικά αρνήθηκαν να τους διασώσουν, στη συνέχεια ρυμούλκησαν το αλιευτικό προκαλώντας το ναυάγιο, ενώ καθυστέρησαν πολύ και να ξεκινήσουν οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης ακόμα και μετά την ανατροπή κι ενώ οι άνθρωποι πνίγονταν. Ωστόσο, παρά τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός στην κοινωνία και τα (κυρίως διεθνή) ΜΜΕ, λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων, δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για αυτό το φρικτό, ρατσιστικό κρατικό έγκλημα» επισημαίνουν.

Διώξεις και έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

Οι έρευνες και οι δικαστικές εξελίξεις που αφορούν το τραγικό ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο του 2023 βρίσκονται σε εξέλιξη, με πολλαπλά μέτωπα να προσπαθούν να ρίξουν φως στις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2025, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δεκαεπτά μέλη του Λιμενικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τότε αρχηγού, για κακουργήματα όπως η έκθεση σε κίνδυνο με πρόκληση θανάτου και η απλή συνέργεια. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στην υπόθεση, καθώς για πρώτη φορά στρέφονται κατηγορίες εναντίον στελεχών των αρχών που εμπλέκονταν στον χειρισμό του περιστατικού.

Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ξεκινήσει τη δική του ιδία έρευνα, εστιάζοντας στις πράξεις ή παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος, μετά την άρνηση του ίδιου του Λιμενικού να διενεργήσει εσωτερική πειθαρχική έρευνα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O’Reilly, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκρότηση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής. Η έρευνα της Διαμεσολαβήτριας, η οποία αφορά και τον ρόλο του Frontex, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες των ελληνικών αρχών πριν και κατά τη διάρκεια του ναυαγίου.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία για τους εννέα Αιγύπτιους που συνελήφθησαν αμέσως μετά το ναυάγιο, κατηγορούμενοι ως διακινητές. Η δίκη τους είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η νομική τους θέση αμφισβητείται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι και οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης.